Kad nećemo sami...

Schmidt objavljuje izmjene Izbornog zakona?!

Iz OHR-a je u najavi Schmidtovog obraćanja, navedeno kako će na njemu nazočiti samo fotografi i snimatelji što bi značilo da neće biti pitanja o njegovim odlukama.
Vijesti / Politika | 19. 12. 2023. u 14:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nametanje Izbornog zakona moglo bi biti razlog obraćanja visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta, koje je najavljeno za danas u Sarajevu.

Kako neslužbeno doznajemo, Schmidt odavno ima pripremljene izmjene i, nakon što je dobio zeleno svjetlo od Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), odlučio je nametnuti izmjene.

Iako nema službenih informacija, navodno se radi o tehničkim izmjenama koje bi poboljšale izborni proces i spriječile izborne prevare.

Iz OHR-a je u najavi Schmidtovog obraćanja, navedeno kako će na njemu nazočiti samo fotografi i snimatelji što bi značilo da neće biti pitanja o njegovim odlukama.

Podsjetimo, na dan općih izbora u BiH, 2. listopada 2022. godine, Schmidt je nametnuo odluke o izmjeni Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH.

Tom odlukom povećan je broj izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, dok je Ostalim omogućeno da budu zastupljeni u federalnom Domu naroda.

Nametnute izmjene na Ustavni sud poslao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ali je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio odluku da su izmjene, kao i amandmani na Ustav entiteta Federacija BiH u vezi s formiranjem vlasti u skladu s Ustavom BiH.

Schmidt je odlukama, osim u dijelu koji se tiče postizbornog formiranja vlasti, odnosno načina popunjavanja entitetskog Doma naroda, primijenio i dijelove koji govore o imenovanju sudaca u Ustavni sud Federacije BiH koji je nakon toga popunjen.

Nametnute izmjene pozdravili su politički predstavnici Hrvata u BiH, dok su protiv izmjena bili politički predstavnici Bošnjaka.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close