Glasovanje

Promjene u izborima - Schmidt ništa nije nametnuo, ali je zaprijetio

''Gubimo povjerenje birača u birački proces ukoliko ne djelujemo. Pozivam sve ovo shvate ozbiljno'', rekao je visoki predstavnik u BiH…
Vijesti / Politika | 19. 12. 2023. u 15:35 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik u BiH nije ništa nametnuo ali je ponovio posljednje upozorenje političarima u BiH kako treba žurno provesti izmjene izbornog procesa.

Na konferenciji za javnost, Christian Schmidt rekao je kako treba omogućiti tehničke izmjene izbornog procesa i pravnu regulativu da se one omoguće.

Posljednji poziv

''Danas govorim da je ovo moj posljednji poziv da parlament donese odluku sam. Ukoliko ne, doći ću do vremenskih rokova i smatrati da je ovo nepoštivanje prava glasača'', rekao je Schmidt, te poručio kako apelira na sve da se učvrsti integritet izbornog procesa.

''Volio bih da domaći organi nađu rješenje. U sljedeća dva tri tjedna bismo željeli vidjeti rezultat. Ako do njega ne dođe, onda ne možemo ovisiti o obećanjima. Ovog tjedna se to mora uraditi. Ukoliko se to ne uradi, svi znaju da ima jedna osoba koja ima ovlasti da donese takvu odluku. U tom slučaju ne radi se o miješanju u rad parlamenta nego o jačanju demokracije'', rekao je Schmidt poručivši tako da će on nametnuti izmjene izbornog procesa.

''Gubimo povjerenje birača u birački proces ukoliko ne djelujemo. Pozivam sve ovo shvate ozbiljno'', rekao je i dodao kako se ni nakon 15 godina od upozorenja na izborne nepravilnosti nije učinilo ništa.

Ne radi se o kompliciranim stvarima

''Moramo očekivati da politička klasa da odgovore na pitanja koja upućuju ljudi. Ne radi se o kompliciranim stvarima. Glas građana mora se poštivati onako kako je dan a ne kako bi željeli neki drugi. To je nešto bez čega se ne može što se ne može zaobići u zemlji koja planira da se pridruži EU'', rekao je, između ostalog, Schmidt.

Rekao je kako misli ''da je vrlo bitno da izbori budu fer i korektni i da se građanima BiH mora dati mogućnost da glasuju u na fer izborima i da se svaki glas mora računati''. Očekuje da se na izborima 2024. godine učvrste mjere protiv izbornih prevara te naveo kako je nedopustivo da BiH ima više glasača nego stanovnika.

Lanac nadzora nad procesom

Spomenuo je izbor članova Predsjedništva rekavši kako je bio s Jakobom Fincijem i da će uskoro biti 14 godina od odluke suda u slučaju Sejdić-Finci.

''Nismo vidjeli ništa u provedbi te presude. Danas ne govorim o tome. Sad se radi o integritetu izbora, pravnoj osnovi za nove tehnologije. Radi se o tome da se uvede elektronsko prebrojavanje glasova, identifikacija birača. Zato su potrebne tehničke investicije i pravna osnova za to. Druga stvar je da moramo restrukturirati lanac nadzora nad procesom glasovanja'', naveo je Schmidt i rekao kako ima veliku podršku za ovo.

Kopirati
Drag cursor here to close