Osuda odluke OHR-a

Reakcije iz Srpske: Schmidt se malo zaigrao i ponaša se kao cirkuzant

"Po svemu sudeći, Schmidta je Bisera Turković vodila na Tekiju na Mejtašu, pa je omađijan kao i ona. Jedan turist da se tako ponaša u tuđoj zemlji baš je cirkuzantski", rekla je Vulićeva.
Vijesti / Politika | 12. 04. 2022. u 20:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliki broj političara iz Republike Srpske reagirao je u utorak na odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je suspendirao zakon kojim su vlasti Republike Srpske kanile preuzeti nekretnine čiji je vlasnik država BiH.

Profesor ustavnog prava Siniša Karan izjavio je tim povodom ''da je BiH klasičan protektorat i da je najveća krivica na Ustavnom sudu BiH koji je to dozvolio poslije prve odluke visokog predstavnika''.

"BiH nema suverenu vlast. Vlast imaju entiteti. Ovo je sada klasičan protektorat", rekao je Karan za ATV.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić poručio je da imovina Srpske pripada Republici usprkos odluci visokog predstavnika o "obustavljanju Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti".

''Imovina je data Srpskoj''

"Imovina je Srpskoj data Dejtonskim mirovnim sporazumom i nijedna odluka to ne može promijeniti", rekao je Šulić na konferenciji za novinare u Skupštini.

On je rekao da će Srpska na tom planu nastaviti čuvati i jačati svoje institucije.

Zastupnica SNSD-a u Narodnoj skupštini Reepublike Srpske Dušica Šolaja izjavila je Srni da bonska ovlaštenja nisu dejtonska kategorija, kao što Schmidt nije visoki predstavnik, jer nije imenovan u Vijeću sigurnosti UN.

Šolaja je ocijenila da se Schmidt malo zaigrao, a morao bi znati da ovo nije 1941, već 2022. godina, ''a to što ga priznaju pojedinci iz Srpske, poput Jelene Trivić i Aleksandra Zolaka, ni dalje mu ne daje ni promil legitimiteta na teritoriji Republike Srpske''.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je Srni da odluka visokog predstavnika o "obustavljanju Zakona o imovini Republike Srpske" neće proći jer ga Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Stevandić je istaknuo da ta odluka predstavlja veliki dokaz da se međunarodni predstavnici ne bave nikakvim pravom nego na ovaj način nastoje da prejudiciraju sudsku odluku.

"Na ovaj način se vrši pritisak na sud da se sudi po nalogu, kao što se ranije događalo u Ustavnom sudu BiH u slučaju grba i himne Srpske", rekao je Stevandić.

Prema njegovim riječima, ovo je početak sunovarata međunarodnog prava.

Zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je Srni da ne postoje bonska ovlaštenja, jer ne postoji visoki predstavnik, te samim tim njegove odluke nemaju nikakvo pravno uporište.

''Omađijan kao i Bisera''

"Po svemu sudeći, Schmidta je Bisera Turković vodila na Tekiju na Mejtašu, pa je omađijan kao i ona. Jedan turist da se tako ponaša u tuđoj zemlji baš je cirkuzantski", rekla je Vulićeva.

Da je BiH ozbiljna zemlja, istaknula je ona, Schmidt bi bio proglašen personom non grata.

"U Republici Srpskoj ste nepoželjni, kao i bilo koje drugo lice koje izaziva opći nemir i nesigurnost", poručila je Vulićeva njemačkom diplomatu reagirajući na njegovu odluku da obustavi Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti.

Podsjećamo, Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt u utorak je prvi put u mandatu započetom u kolovozu prošle godine iskoristio široke ovlasti koje mu stoje na raspolaganju i suspendirao zakon kojim su vlasti Republike Srpske kanile preuzeti nekretnine čiji je vlasnik država BiH.

"Obustavio sam primjenu zakona do odluke Ustavnog suda i proširujem zabranu raspolaganja državnom imovinom. Ovom odlukom jasno se daje do znanja da samo država BiH može raspolagati državnom imovinom odnosno uređivati način raspolaganja državnom imovinom", izjavio je Schmidt u Sarajevu dodavši da se ovaj problem ne može riješiti nikakvim jednostranim mjerama.

Istaknuo je kako je odlučio koristiti svoje ovlasti "da bi BiH poveo naprijed, a neke ljude priveo razumu".

Kopirati
Drag cursor here to close