Reakcija na Schmidtovu odluku

SDA: Nepokretna imovina je vlasništvo države BiH a ne entiteta

''Još jednom pozivamo vlast entiteta RS da prestanu s neustavnim i nezakonitim aktivnostima kojima se podriva ustavnopravni poredak, ali i mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini'', priopćili su iz SDA.
Vijesti / Politika | 12. 04. 2022. u 20:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravila je odluku Visokog predstavnika Christiana Schmidta da obustavi primjenu neustavnog Zakona o nepokretnoj imovini, koji je usvojila Narodna skupština RS-a.

Ova stranka poziva visokog predstavnika da u skladu sa svojim mandatom na isti način postupi sa svim zakonima i odlukama koje nisu u skladu s Dejtonskim sporazumom, a koje je u proteklom razdoblju donijela Narodna skupština RS-a.

''Titular nepokretne imovine može biti jedino država Bosna i Hercegovina, a ne njeni entiteti. Isključivu nadležnost u donošenju zakona kojim bi se regulirala ta oblast ima Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

Još jednom pozivamo vlast entiteta RS da prestanu s neustavnim i nezakonitim aktivnostima kojima se podriva ustavnopravni poredak, ali i mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini'', priopćili su iz SDA.

Podsjetimo, Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt donio je odluku da suspendira Zakon o nepokretnoj imovini koji treba stupiti na snagu u RS.

''Suspendirao sam primjenu Zakon do ocjene Ustavnog suda kako bi se izbjegle negativne pravne reprekusije za građane i potencijalne investitore. Danas proširujem i zabranu raspolaganja državnom imovinom kako bi je uskladio s odlukama Ustavnog suda. Ovom odlukom jasno se daje do znanja da samo država Bosna i Hercegovina može raspolagati državnom imovinom odnosno uređivati vlasništvo nad državnom imovinom, što se primjenjuje na sve razine vlasti u BiH'', rekao je Schmidt 

Kopirati
Drag cursor here to close