Tko koga predstavlja?

Reakcija iz RS: Gadljivo pojavljivanje s ljiljanima u Ukrajini  

''Obraćanje Željka Komšića u Kijevu i uopće sudjelovanje na tom forumu nastavak je lakrdijaške politike koju Komšić vodi'', rekao je Dodik.
Vijesti / Politika | 24. 08. 2023. u 13:29 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istaknuo je da BiH nijednom odlukom ne tretira Krimsku platformu, pa se boravak dvojice članova Predsjedništva BiH tamo može promatrati privatnim izletom o trošku države.

Drugi muslimanski član Predsjedništva

"Obraćanje Željka Komšića u Kijevu i uopće sudjelovanje na tom forumu nastavak je lakrdijaške politike koju Komšić vodi otkako je odlučio biti drugi muslimanski član Predsjedništva BiH. Sve što je izgovorio na skupu u Kijevu i sam odlazak tamo je samo i isključivo njegov osobni stav, a nije stav BiH, čak ni naroda čiji prefiks mu stoji u nazivu funkcije", naglasio je Dodik, komentirajući Komšićevu izjavu da je "slobodni narod BiH uz Ukrajinu".

Na pitanje Srne da prokomentira Komšićevo njegovu izjavu da "BiH predobro poznaje strahote rata, agresije, razaranja i ratnih zločina", Dodik je istaknuo da je BiH devedesetih godina imala građanski rat koji Komšić zove "agresijom", samo nije naveo tko je bio "agresor".

"Ako je mislio na Srbe, koji su autohtoni narod najduže na prostorima BiH to pokazuje da bi Komšić i velikomuslimanska politika čiji je on eksponent rado zadržali zemlju, a otjerali Srbe s nje. Građanski rat u BiH i sukob u Ukrajini se mogu usporediti samo s ljudskog aspekta, u tragičnom stradanju svih, bez obzira kojoj vojsci ili državi služe", ukazao je Dodik.

Militantne glave

Rekao je da Republika Srpska ostaje neutralna kada je u pitanju sukob u Ukrajini i smatra da je nedopustivo svrstavanje na jednu stranu u ovom sukobu, što Komšić čini svojim izjavama i izletima.

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara, Staša Košarac, istaknuo je da se privatni pohod Bećirovića i Komšića u Kijev svodi isključivo na politikantstvo i samopromociju dvojice populista, koji su u vječnoj potrebi da se pokažu kao falsifikatori činjeničnog stanja u BiH.

"Posebno je gadljivo njihovo pojavljivanje s obilježjima tzv. Armije BiH. No, mi smo razumjeli poruku. Želim da vjerujem da će i 'dušebrižnici' za BiH razumjeti poruku da u političkom životu i sustavu u BiH i dalje postoje oni koji imaju militantne namjere i stavove. Takve namjere uvijek dolaze iz FBiH", ukazao je Košarac.

Naglasio je kako upravo takve militantne glave i falsifikatori žele okarakterizirati Srpsku kao destabilizirajući faktor i lažno je optužuju za disoluciju.

Loše predstavljanje

Košarac je rekao da je istina da upravo oni ne odustaju od militantnih i provokativnih ideja, potvrđujući svoju zadojenost islamskom deklaracijom.

"Postavlja se pitanje koga Bećirović i Komšić predstavljaju u Ukrajini? Čije interese zastupaju u Kijevu? Kada bi čovjek dobro razmislio, ne bi se moglo reći čak ni da predstavljaju FBiH, a kamoli da predstavljaju BiH i da u ime BiH iznose bilo kakve stavove", objavio je Košarac na "Instagramu".

Izaslanik u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević istakao je da Bećirović i Komšić nemaju legitimitet, niti pravo da predstavljaju građane BiH.

"Oni predstavljaju samo i isključivo one koji su ih birali, a to su građani Federacije BiH. Ili u njihovom slučaju konkretno, oni mogu predstavljati samo dio građana Federacije BiH, odnosno samo pripadnike jednog od tri konstitutivna naroda u BiH, Bošnjake", objavio je Kovačević na društvenoj mreži X.

Sve u svemu, naglasio je Kovačević, oni nisu mogli poslati nikakvu poruku "građana BiH i državnih organa BiH", jer ni za jedno od toga oni nemaju nikakav legitimitet.

"Da bi predstavljali instituciju BiH, moraju imati suglasnost svih članova Predsjedništva BiH, a javnosti je poznato da takvu suglasnost od člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Željke Cvijanović nisu dobili", istakao je Kovačević.

Dakle, poručio je Kovačević, Bećirović i Komšić u Kijevu predstavljaju samo sami sebe, a i to po običaju, loše.

Neprijateljske akcije

S druge strane, reagiralo je i rusko veleposlanstvo u BiH objavivši kako su posjeta i izjave članova predsjedništva BiH neprijateljski čin na koji treba odgovoriti.

Naime, Komšić je u govoru na samitu u četvrtak iskazao potporu BiH tim nastojanjima istaknuvši kako je obrana teritorijalnog integriteta Ukrajine obveza cijelog slobodnog svijeta.

"Sada je vrijeme da ta podrška bude šira i jača. Svakim danom Ukrajina jača, a agresor je sve slabiji, očajniji i opasniji. Njegova smrt se mora ubrzati", rekao je Komšić.

Rusko veleposlanstvo je reklo kako "prisutnost na ovakvim skupovima doživljavamo kao otvoreno neprijateljski čin''.

''Svaki oblik pridruživanja spomenutoj inicijativi smatramo napadom na teritorijalni integritet Ruske Federacije. Zadržavamo pravo da odgovorimo na neprijateljske akcije", stoji u izjavi ruskog veeposlanstva objavljenoj na njihovoj Facebook stranici.

Kopirati
Drag cursor here to close