Prvi bh. dužnosnici

Komšić i Bećirović se u Kijevu sastali sa Zelenskim

Komšić i Bećirović su prvi bh. dužnosnici koji su se službeno sastali sa Zelenskim u Kijevu od početka ruske agresije na Ukrajinu.
Vijesti / Politika | 23. 08. 2023. u 14:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Komšić i Bećirović se u Kijevu sastali sa Zelenskim

Željko Komšić i Denis Bećirović, članovi Predsjedništva BiH su se u Kijevu sastali sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Komšić i Bećirović su prvi bh. dužnosnici koji su se službeno sastali sa Zelenskim u Kijevu od početka ruske agresije na Ukrajinu.

Ovo je značajna poruka i podrška Ukrajini koja se brani od ruske agresije.

Sastanak je trajao nešto više od pola sata.

"Srdačan susret i prijateljski razgovor s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim", poručio je Bećirović.

U sklopu ove posjete organiziran je poseban sastanak izaslanstava gdje je ključna tema podrška BiH Ukrajini.

Članovi Predsjedništva BiH će u sklopu ove posjete nazočiti i međunarodnoj konferenciji Krimska platforma. Ranije su posjetili Buču i odali počast žrtvama ruske agresije.

Ukrajina se već godinu i pol brani, a u međuvremenu je ta zemlja uspjela osloboditi veliki dio teritorija i napraviti velike pomake na terenu.

Cvijanović: Stavovi Bećirovića i Komšića u Ukrajini - isključivo njihovi pojedinačni

Srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da su stavovi dva člana Predsjedništva Denisa Bećirovića i Željka Komšića isključivo njihovi pojedinačni, a ne službeni stavovi Predsjedništva niti BiH.

Cvijanović je istaknula da je posjeta dva člana Predsjedništva Ukrajini uredskog tipa na što, pored službenih posjeta, kao članovi Predsjedništva imaju pravo.

''O posjeti me predsjedavajući Komšić upoznao, ali ona nije stavljana na dnevni red sjednice Predsjedništva, što znači da nije ni razmatrana niti su usuglašavani stavovi. U skladu sa tim, stavovi koje budu iznosili tijekom posjete su isključivo njihovi pojedinačni, a ne službeni stavovi Predsjedništva niti BiH'', naglasila je Cvijanović za Srnu.

Kopirati
Drag cursor here to close