Vijeće sigurnosti UN

Raspravom Turković i ruskog predstavnika okončana rasprava o BiH

Nebenzia je, naime, upitao Turković jesu li njeni stavovi koje je iznijela večeras koordinirani s Predsjedništvom zemlje.
Vijesti / Politika | 29. 06. 2021. u 23:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Debata u Vijeću sigurnosti UN-a o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH okončana je raspravom ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković i predstavnika Rusije Vassilya Nebenziaja.

Nebenzia je, naime, upitao Turković jesu li njeni stavovi koje je iznijela večeras koordinirani s Predsjedništvom zemlje.

“Vidjeli smo pismo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je rekao da nemate zakonsko pravo da nastupite jer stavovi nisu usuglašeni unutar BiH. Vanjska politika je zajedničko pravo svih entiteta. Ako je tako, može se zaključiti da su ovo vaši osobni stavovi, na koje vi imate pravo, ali to onda nisu pozicije BiH”, rekao je Nebenzia.  

Turković je odgovorila pitanjem ima li Nebenzia odobrenje ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavora da postavi to pitanje.

“Ako nema odobrenje Lavrova, onda je to njegovo osobno mišljenje”, zaključila je Turković, ali je odgovorila. Kako je kazala, sve što je večeras rekla bazirano je na strateškim dokumentima vanjske politike BiH.

“Oni koji ne vole BiH i ulažu mnogo napora da ona ne bude uspješna ne bi se složili sa mnom, ali većina, odnosno oni koji kreiraju strateške dokumente, i koji dolaze iz sva tri naroda i redova ostalih građana, sigurno bi me podržali”, kazala je Turković.

Ruski predstavnik je potom rekao da je u potpunosti ovlašten da govori u ime ruske vlade i da je sve što kaže službeni stav ruske vlasti. Ponovo je podsjetio da postoji pismo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u kojem se navodi da Turković nije ovlaštena da govori u ime BiH

Turković se ponovo javila i pojasnila a da BiH ima tri člana Predsjedništva.

“Ministar vanjskih poslova moje zemlje ne treba odobrenje nijednog člana Predsjedništva da se obrati. Ipak, ako neko želi da postavi ograničenja, onda bi ta ograničenja trebala biti usvojene od svih članova Predsjedništva”, pojasnila je, prenosi Klix.

Kopirati
Drag cursor here to close