Legitimni predstavnik

Izetbegović: Čović ako nije zadovoljan Ustavom, treba nešto dati

''Strana koju predstavlja gospodin Čović mora biti spremna da dobije izmjene Ustava, ako nije zadovoljan s Ustavom, treba biti spremna da nešto da”
Vijesti / Politika | 29. 06. 2021. u 20:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je u razgovoru za N1, pored Matthewa Palmera, najavio posjetu Bosni i Hercegovini grupe "američkih i europskih političara". Tema će, potvrdio je čelni čovjek SDA, biti Izborni zakon.

“Doći će predstavnici SAD i EU, neću govoriti o imenima, mislim bit će to za vikend. U fokusu će biti priča o eventualnim izmjenama Izbornog zakona”, rekao je Izetbegović.

Priča o diskriminaciji hrvatskog naroda od bošnjačkih birača, koji su brojniji, da se razmotriti, rekao je prvi čovjek SDA, dodajući da paralelno s ovim problemom postoji i diskriminacija većine u Parlamentu.

“Konkretno ljevičarskih, građanskih stranaka od strane HDZ-a. HDZ u Parlamentu BIH ima manje od jedne petine”, rekao je Izetbegović.

HDZ kroz Dom naroda, smatra Izetbegović, zaustavlja “što hoće”, formiranje nove Vlade, popunu Ustavnog suda, itd…

“Morat će odustati od toga. Ako želi da dobije, kako kažu legitimne predstavnike, morat će da oslobodi stvar s funkcioniranjem parlamentarne demokracije. Strana koju predstavlja gospodin Čović mora biti spremna da dobije izmjene Ustava, ako nije zadovoljan s Ustavom, treba biti spremna da nešto da”, zaključio je Izetbegović.

Čolak: Usporedo s Interresornom radnom skupinom, trebaju razgovarati HDZ i SDA, kao i SNSD

Član Interresorne radne skupine za promjenu izbornog zakonodavstva BiH Bariša Čolak smatra da usporedo s radom ove radne skupine treba pregovarati na političkoj razini i ukazuje da ni jedno radno tijelo ovog tipa do sada nije riješilo krucijalne probleme u izbornom zakonodavstvu.

“Zato je bitno da se vode i ovi politički razgovori, prije svega među važnim političkim akterima, a tu mislim na HDZ BiH s jedne strane i SDA s druge strane”, rekao je Čolak i dodao da je podjednako bitan i SNSD.

Čolak, koji je hrvatski izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kazao je da je činjenica da je većina pitanja koja se tiču legitimnog predstavljanja, kada je riječ o Predsjedništvu BiH i domovima naroda, u fokusu, odnosno dvorištu Federacije BiH.

On smatra da bi najbitniji stoga trebali biti razgovori HDZ-a i SDA, odnosno to bi bilo najpoželjnije.

“Dani prolaze, vrijeme nije saveznik, što uradimo u ovoj godini – to je to. Nije realno očekivati da bi se u izbornoj godini mogao napraviti značajan iskorak u bilo kojem smjeru, a ne u smjeru izborne reforme, odnosno provođenja, prije svega, odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju, ali i presuda Europskog suda za ljudska prava”, rekao je Čolak za Večernji list.

Kopirati
Drag cursor here to close