Uoči odluke

Dodik: Imenovanje Schmidta je 'nakaradna situacija'

Dodik je uoči sjednice Savjeta sigurnosti UN-a rekao kako je imenovanje Christiana Schmidta za visokog predstavnika "nakaradna situacija".
Vijesti / Politika | 29. 06. 2021. u 19:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik istaknuo je kako će Republika Srpska prihvatiti novog visokog predstavnika u BiH samo ako on bude imenovan odlukom Savjeta sigurnosti UN-a te kako Republika Srpska nema namjeru da surađuje s osobama koje imaju sumnjive mandate.

Dodik je uoči sjednice Savjeta sigurnosti UN-a, u okviru kojeg bi trebao biti održani sastanak i konzultacije o BiH, rekao kako je imenovanje Christiana Schmidta za visokog predstavnika "nakaradna situacija" i RS će se po ovom pitanju ponašati u skladu sa stavom Narodne skupštine.

"Mi ćemo prihvatiti imenovanje samo ako je to odluka Savjeta sigurnosti UN. Ako ne bude, ja ću vjerojatno imati priliku u okviru Predsjedništva da mu kažem kako je on za nas neizabran te za nas nema značaj visokog predstavnika. Ako dođe na taj način, nitko ne treba sumnjati da mu neću reći da Republika Srpska nema namjeru surađivati s osobama koje imaju sumnjive mandate", rekao je Dodik.

On je pojasnio kako, prema međunarodnom pravu, Savjet sigurnosti mora donijeti relevantnu rezoluciju o imenovanju osobe za tako nešto, prenosi BHRT

"Vidimo da u posljednje vrijeme mnogi izbjegavaju tako nešto. Očito je kako je sumnjivo njegovo imenovanje. Večeras imamo neku sjednicu Savjeta sigurnosti na kojoj će se na to pitanje pokušati dati odgovor, ali sama formulacija pitanja govori o tome da neki žele izbjeći ili provući uz minimalno činjenicu da je to, eto, samo bilo dnevnom redu", istaknuo je Dodik.

Dodik je pojasnio kako, prema Aneksu 10 Daytonskog mirovnog sporazuma, visokog predstavnika biraju i usuglašavaju strane potpisnice, a relevantnom rezolucijom potvrđuje ga Savjet sigurnosti i nijedan drugi način nije poznat.

"Dakle, Aneks 10 je sastavni dio međunarodnog akta koji se zove Daytonski sporazum i nije ga bilo moguće drugačije promijeniti, osim da se sastanu svi oni koji su donijeli taj akt i uveli međunarodnog predstavnika",  naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, međunarodni predstavnik nije uveden izvorno aktima Savjeta sigurnosti nego Aneksom 10 strana potpisnica.

"Ali, naravno arogancija moćnih, velikih ide da ignoriraju i sami dokumente koje oni podržavaju. Postalo je cinično i degutantno da se oni koji najviše krše Dejtonski sporazum zaklinju u Dayton, a druge koji opet poštuju Dayton krive da ga krše", poručio je Dodik.          

Kopirati
Drag cursor here to close