Sud BiH donio odluku

Proces u predmetu protiv Milorada Dodika vodit će sudac Mirsad Strika

Kada je riječ o sucu koji će voditi proces protiv Dodika, Strika već nekoliko desetljeća obavlja niz pravosudnih funkcija.
Vijesti / Politika | 17. 10. 2023. u 11:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine odabrao je suca koji će voditi proces protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika, a kako je potvrđeno za Klix.ba to će biti sudac Mirsad Strika.

Na Sudu Bosne i Hercegovine jučer je održano i prvo ročište u predmetu koji se vodi protiv Dodika gdje su iznesene osnovne informacije o optužnici.

Dodik je tom prilikom pokazao nepoštovanje prema državnom sudu te nije želio ustati prilikom izjašnjavanja o krivici. Također, tvrdio je kako ne optužnicu ne razumije.

"Ja prvo ne razumijem o čemu se ovdje radi, zašto sam ovdje. Ovo je politička odluka Tužiteljstva BiH i vas kao sudaca da ovdje to razmatrate", rekao je Dodik nakon čega ga je sutkinja prekinula i nastavila sa suđenjem.

Također, Dodik je imao i niz drugih zamjerki uključujući i to što je optužnica napisana na latinici, a zasmetalo mu je i to što se, prema njegovom mišljenju, u sudnici nalaze zastave Bosne i Hercegovine te Federacije BiH.

Kada je riječ o sucu  koji će voditi proces protiv Dodika, Strika već nekoliko desetljeća obavlja niz pravosudnih funkcija.

Od 1982. godine radio je kao pripravnik na Vojnom sudu u Sarajevu, a 1985. godine imenovan je za suca. Od tada je obavljao dužnosti suca u Vojnom sudu u Sarajevu i Okružnom vojnom sudu u Zenici, a funkciju tužitelja u Okružnom vojnom tužiteljstvu u Sarajevu, Višem javnom tužiteljstvu Sarajevo, Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo i Tužiteljstvu BiH.

Za suca Suda Bosne i Hercegovine imenovan 17. prosinca 2009. godine, a na dužnost stupio 15. siječnja 2010.godine.

Tokom svoje karijere sudija Mirsad Strika je bio član VSTV od studenog 2004. godine do studenog 2008. godine, zatim član Federalne izborne komisije od 1996. godine do 2001. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close