Nakon sastanka

Dodik: Bošnjačka strana ima problem u vezi sjedišta Apelacijskog odjela Suda BiH

Dodik je otkrio da prijedlog SNSD-a koji se tiče državnog Ustavnog suda tretira izbor sudaca na način da bi se strani suci zamijenile sa trojicom domaćih koji bi se birali u Parlamentu BiH.
Vijesti / Politika | 16. 10. 2023. u 17:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je, nakon današnjeg koalicionog sastanka u Istočnom Sarajevu, da "što se tiče rezolucije o suverenitetu BiH koju smo mi predložili, partneri iz Federacije BiH nisu bili spremni da to podrže, osim HDZ-a", javlja N1.

Dodik je otkrio da prijedlog SNSD-a koji se tiče državnog Ustavnog suda tretira izbor sudaca na način da bi se strani suci zamijenile sa trojicom domaćih koji bi se birali u Parlamentu BiH.

Projekti bespotrebno stoje...

''Treba izgradit zakon kao bi se zamijenilo sudjelovanje stranih sudaca tako što se biraju kao i do sada dva iz RS-a, četiri iz FBiH, a ova tri, koja ne bi bili stranci, birala bi Parlamentarna skupština. Mislim da je to dovoljno kredibilno. Ostalo je da partneri u FBiH izuče (ovaj prijedlog). Vjerujem da ovo nije nova konstrukcija i da će biti prihvaćeno'', naveo je Dodik i rekao:

''Razgovarali smo o projektima koji već duže vrijeme stoje. Bespotrebno je zaustavljena Istočna i Južna gasne konekcije, Buk-Bijela i Aerodrom Trebinje. Ti projekti trebaju ići dalje'', poručio je lider SNSD-a.

Dodik je otkrio da ''bošnjačka strana'' ima problem da sjedište Apelacijskog odjela Suda BiH bude u Banjaluci.

Otvorena pitanja...

Zakon o sudu i zakon o sprječavanju pranja novca trebali bi biti finalizirani do kraja tjedna, dodao je Dodik, a do kraja ovog mjeseca i upućeni u proceduru kako to predviđa Paralamentarna skupština BiH.

Dodik je rekao da je fokus današnjeg sastanka s partnerima u vlasti na razini BiH bio na osiguranju uvjeta za ono što predstoji vezano za EU.

''Da pokušamo da osiguramo neko kretanje koje bi trebalo da bude kredibilno, da se pomogne i Europskoj komisiji u tom pogledu'', rekao je lider SNSD-a.

Na kraju je kazao kako se može reći ''da smo neka pitanja relaksirali i otvorili''.

Kopirati
Drag cursor here to close