''Sve je nelegalno''

Dodik: Koliko vidim presuda je donesena, ovo je cirkus!

Ovo je čisto politički proces, nema nikakve pravne osnove i došao sam to da kažem, rekao je Milorad Dodik nakon izjašnjenja.
Vijesti / Politika | 16. 10. 2023. u 14:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je na ročištu u Sudu Bosne i Hercegovine odbio da se izjasni o krivici te je pokazao nepoštovanje prema Sudu, predsjednik RS-a Milorad Dodik dao je izjavu po izlasku iz sudnice.

Sud BiH je nazvao nelegalnim.

''Ovo je čisto politički proces, nema nikakve pravne osnove i došao sam to da kažem. Sutkinja za prethodno saslušanje nije dozvolila ništa od ovoga što sam vam rekao, da se izjasnim u sudnici. Koliko vidim donesena je presuda i samo treba neka brzina da što prije dođu do presude'', rekao je Dodik.

Kazao je da se radi o kliki, udruženom kriminalnom poduhvatu kojeg čini Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH kojeg Dodik ne priznaje, i Michael Murphy, veleposlanik SAD-a, kojeg je Dodik nazvao pogrdnim terminom nazvavši ga “kretenom”.

''Mislim da je sve ovo nelegalno, cirkus. Ovo je cirkus koji će diskreditovati pravosuđe. Naravno da ću doći na iduće sesije. U atmosferi koja je nepovoljna za bilo koga iz RS-a, i u sudnici, stave dvije zastave, BiH i FBiH, a nema zastave RS-a, i onda kaže da su neutralni, objektivni, pravni'', dodao je.

Sud BiH protiv Dodika, te Miloša Lukića, vršitelja dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a, u predmetu 'Ukaz' potvrdio je optužnicu kojom ih tereti za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close