Čolak

Predsjedništvo: HDZ-u odgovara svaki model  

''Ukoliko BiH to ne uradi u ovoj neizbornoj godini, onda mogu nastupiti zastoji i posljedice'', rekao je Čolak.
Vijesti / Politika | 05. 07. 2021. u 12:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedavajuće Interesorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva BiH Bariša Čolak je nakon sastanka članova ove radne grupe sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog tajnika u Uredu za Europu i Euroaziju Matthewom Palmerom i direktoricom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst izjavio da je ohrabren, te da stavovi i SAD-a i EU idu u istom smjeru.

''Zajednički stav je da nas potaknu, da ubrzaju ove razgovore, da dođemo što je moguće prije do rješenja u Izbornom zakonu BiH, ograničeno i u samom Ustavu. Mi smo čuli to da je najbitnije otkloniti sve one diskriminacije koje jesu utvrđene presudama Europskog suda za ljudska prava, ali jednako tako i Ustavnog suda BiH'', naveo je Čolak.

Dakle, dodao je, otkloniti diskriminaciju prema onima koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda, ali jednako tako otkloniti diskriminaciju prema jednom čitavom konstitutivnom narodu.

Naveo je da je neizborna godina prilika i da vjeruje da će se razgovori intenzivirati, te da se nada da bi već u ovom mjesecu mogli postići, prije svega, politički dogovor.

Po njegovim riječima, nije moguće očekivati od Interesorne radne grupe da ta politička pitanja sama riješi, „iako smo mi istodobno i političari koji smo, barem u većem dijelu, u sastavnici ove međuresorne radne grupe“.

Kaže kako misli da i pozicija i oporba imaju što o tome reći i „da svi shvate konačno  da je dogovor interes svih, da to nije interes samo jednog naroda i jednog pojedinca, nego da je to interes BiH“.

''Ukoliko BiH to ne uradi u ovoj neizbornoj godini, onda mogu nastupiti zastoji i posljedice'', rekao je Čolak.

Odgovarajući na pitanje šta misli o asimetričnom modelu izbora članova Predsjedništva, Čolak je rekao da HDZ-u odgovara svaki model, bio on izravan, bio neizravan, bio simetrični, bio asimetrični.
''Bitno je da dođe do legitimnog izbora članova Predsjedništva BiH, odnosno da i Hrvati, kao najmalobrojniji narod, imaju mogućnost izabrati svog člana Predsjedništva BiH kao što to imaju Bošnjaci i Srbi. To je najbitnija stvar. Koji će se model primijeniti apsolutno je manje bitno'', smatra Čolak.

Mi smo, dodao je on, za svaki od tih predloženih modela, ili neki koji još nije predložen, „ali koji će osigurati legitimno predstavljanje u Predsjedništvu i jednako tako legitimno predstavljanje u domovima naroda“.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close