Tik-tak

Ove godine provesti sve reforme!

Palmer je naglasio da su tu kako bi pružili pomoć i podršku bez ikakvih razlika.
Vijesti / Politika | 05. 07. 2021. u 10:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Drago mi je da smo danas ovdje u kući demokratije sa kolegama. Što se tiče sastanka on je bio dobar, imali smo priliku razgovarati o suštinskim pitanjima, razumijevajući da smo navikli na različite političke stavove. Naša današnja posjeta je pokazatelj podrške Europske unije integraciji Bosne i Hercegovine. To je nešto što ćemo zajednički raditi. Reforme su neophodne, posebno kada je riječ o građanima ove zemlje. Raspravljali smo o radu Interresorne grupe koja treba uraditi veliki posao kako bi se osigurali transparentni izbori'', rekla je direktorica za Zapadnu Europu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst.

Naime, završen je sastanak članova Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog tajnika u Uredu za Europu i Euroaziju Matthewom Palmerom i  Eichhorst. Sastanku prisustvuje i veleposlanik SAD u BiH Eric Nelson i šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH veleposlanik Johann Sattler.

Palmer je naglasio da su tu kako bi pružili pomoć i podršku bez ikakvih razlika.

''Predstavnici Interresorne radne grupe imaju zadatak da rade na unaprjeđenju i izmjenama Izbornog zakona i to je ono što se nadam da ćemo postići u svom radu. Ova godina je godina kada se trebaju provesti sve reforme, ne samo Izbornog zakona već i provođenja presuda Suda za ljudska prava. Najvažniji posao je svakako provođenje svih reformi kako bi se za naredne izbore osigurao pravičan, siguran i transparentan izborni proces'', kazao je Palmer.

Neiskreno?

Nakon razgovora koje su političari iz BiH vodili s Palmerom i Eichhorst ispostavilo se kako rješenja kojima su se približili čelnici HDZ BiH Dragan Čović i Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović nisu prihvatljiva za oporbu.

Stranke iz Federacije BiH tako se izrijekom protive mogućem asimetričnom načinu izbora članova Predsjedništva BiH pri čemu bi se onaj iz Republike Srpske birao izravno a dvojica iz Federacije neizravno odnosno u parlamentu.

Otkloniti diskriminaciju

Bariša Čolak iz HDZ BiH koji je član parlamentarne radne skupine kazao je u ponedjeljak kako je nakon razgovora vođenih tijekom vikenda ipak ohrabren, tim prije jer SAD i EU djeluju sinkronizirano.

"Čuli smo da je najvažnije otkloniti diskriminaciju prema onima koji se ne izjašnjavaju pripadnicima konstitutivnih naroda ali i prema cijelom jednom konstitutivnom narodu", kazao je Čolak.

Pojasnio je kako do kraja srpnja očekuje politički dogovor na temelju kojega bi parlamentarna radna skupina izradila konačni prijedlog izmjena izbornog zakona.

"To je interes ne samo jednog naroda nego cijele BiH. Ne bude li dogovora zna se kakvi zastoji mogu nastupiti", kazao je Čolak dodajući kako HDZ-u odgovara svaki model, izravni ili neizravni, simetričan ili asimetričan, ukoliko će osigurati da Hrvati mogu izabrati svog člana Predsjedništva BiH i legitimno predstavljanje u domovima naroda.

Predsjedateljica parlamentarne radne skupine Alma Čolo (SDA) kazala je kako je nedopustivo da se godinama čeka na uklanjanje diskriminacije iz ustava i izbornog zakona BiH.

Nema približenih stajališta

"To je međunarodna obveza BiH i to se mora provesti. Na prvom je mjestu pet presuda Europskog suda za ljudska prava a ostalo je pitanje dogovora", kazala je Čolo, dodajući kako je uvjerena da su i u hrvatskim i u srpskim strankama sada svjesni tih činjenica.

Za SDA je, kako sada tvrdi Čolo, neprihvatljiv asimetrični način izbora članova Predsjedništva BiH pa se mora tražiti neko drugo rješenje a u najvećoj bošnjačkoj stranci nisu skloni ni prihvaćanju uspostave dvije izborne jedinice u Federaciji BiH kako je su to ranije predlagali iz HDZ BIH jer to vide kao "put ka daljim etničkim podjelama".

Poručila je kako su trenutačne stranačke pozicije takve da nema naročito približenih stajališta a preostaje razdoblje od četiri do pet mjeseci u kojima bi se to pokušalo promijeniti.

Sredoje Nović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika kazao je kako je "apsolutni pesimist" da će se doći do dogovora nastavi li se razgovarati na sadašnji način unutar parlamentarne radne skupine.

Njegova je teza kako su pregovori neiskreni i zapravo se svode na razmjenu uzajamnih optužbi a poručio je kako u RS-u ne vide problem u asimetričnom izboru članova Predsjedništva BiH.

U tom su entitetu spremni na preinaku po kojoj bi se brisala odrednica iz ustava BiH da se iz RS bira "srpski" član državnog vrha i smatraju kako se na taj način uklanja svaka diskriminacija pri isticanju kandidature za ovu poziciju. (H)

Kopirati
Drag cursor here to close