Objasnio i Bruxellesu

Izetbegović objasnio zašto HDZ BIH i HNS traže ustavnu izmjenu

Kazao je da je dobro da se Europski parlament očitovao o inicijativama HDZ-a i o tome u kojem smjeru BiH treba ići.
Vijesti / Politika | 01. 07. 2021. u 16:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je danas u Sarajevu da je dobro da se Europski parlament očitovao o inicijativama HDZ-a i o tome u kojem smjeru BiH treba ići.

''Imamo 14 prioriteta Europske komisije i sada ovu Rezoluciju Europskog parlamenta koja kaže da se presude Europskog suda za ljudska prava ne bi smjele koristiti za bilo šta drugo osim onoga što je navedeno u sadržaju tih presuda'', rekao je Izetbegović.

Dodao je da su nam time pomogli da znamo u kojem smjeru se trebamo kretati, a to nisu daljnje podjele i politička segregacija u BiH.

''HDZBIH i HNS traži ustavnu izmjenu jer u Daytonskom ustavu nije slučajno navedeno da će se Predsjedništvo sastojati od po jednog Bošnjaka, Hrvata i Srbina, a ne hrvatskog predstavnika jer sva ta tri člana predstavljaju cijelu Bosnu i Hercegovinu i sve građane i konstitutivne narode'', istaknuo je Izetbegović.

On smatra da sada postoji diskriminacija spram većine u parlamentu od strane manjine, konkretno HDZ-a, koja se očituje o blokadama koje živimo ove dvije godine.

''Zaštitu konstitutivnih naroda treba svesti isključivo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa kako je to u RS-u'', naglasio je Izetbegović, dodajući da je išao u Bruxellesu da objasni tu stvar i da traži podršku za izbalansiranu izmjenu Ustava.

Izetbegović je rekao da Slovenija ima razloge da dokaže da njeni dužnosnici ne stoje iza non papera, te da će imati priliku i potrebu da bude vrlo konstruktivna i korektna prema BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close