Zbog korupcije

Povjerenje u pravosuđe BiH na povijesnom minimumu

Predmeti ''Memić'' i ''Dragičević'' ističe odvjetnik Ifet Feraget najbolje oslikavaju katastrofalno stanje u BH pravosuđu. Ova dva slučaja, dodaje, pokazuju da pravosuđe ne postoji.
Vijesti / Politika | 02. 09. 2022. u 07:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine pokrenulo je istragu protiv više osoba u slučaju "Dženan Memić" i to za krivično djelo ubojstvo i pomaganje počinitelju nakon krivičnog djela.

Od početka godine uhićeno je desetak nositelja pravosudnih funkcija i pripadnika policijskih agencije. U dešifriranim kripto aplikacijama ''Sky'' i ''Anon'' u korespodenciji kriminogenih osoba pominju se imena pojedinih tužitelja.

Da mnogo toga ''ne štima'' u našem pravosuđu upozorava i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih država.

Istraga u slučaju ''Memić'' vodi se protiv bivše glavne tužiteljice Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu Dalide Burzić, bivšeg tužitelja kantonalnog tužiteljstva Merisa Ćate, bivšeg komesara sarajevske policije Vahida Ćosića, prometnog vještaka Ševala Kovačevića, sarajevskih policajaca Sakiba Kreme i Nurije Mehića i više NN osoba. Iako su u javnost procurila imena osoba obuhvaćenih istragom u Tužiteljstvu BiH vrlo škrti sa detaljima.

''Provodi se istraga protiv više osoba, zbog kaznenog djela ubojstva Memić Dženana, kao i drugih povezanih kaznenih djela. S obzirom na tajnost istrage, više informacija ili detalja ne možemo davati'', kazali su iz Tužiteljstva BiH.

Predmeti ''Memić'' i ''Dragičević'' ističe odvjetnik Ifet Feraget najbolje oslikavaju katastrofalno stanje u BH pravosuđu. Ova dva slučaja, dodaje, pokazuju da pravosuđe ne postoji, jer da postoji greške pojedinaca u pravosuđu bi se detektirale i otklanjale na vrijeme.

''Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće još uvijek nije izašlo sa jednim jakim priopćenjem, u smislu apeliramo, tražimo, mora se to dogoditi, dajte više, odgovornost tužitelja... tako da vidite da sustav još uvijek ne postoji. Mi borbom kroz ova dva slučaja mi faktički pravimo sustav“.

Ni u samom Tužiteljstvu BiH nisu zadovoljni radom pojedinih tužitelja, naročito kada je riječ o predmetima koji se tiču korupcije i organiziranog kriminala. Bivša šefica Odjela za korupciju državnog Tužiteljstva Diana Kajmaković smjenjena je sa ove pozicije nakon što je u dešifriranim kripto aplikacijama koje su koristila kriminogena lica spominjano njeno ime. U ovoj godini uhićeno je i lišeno slobode desetak ljudi iz pravosuđa i policije.

Milanko Kajganić v. d. glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, kaže: ''Proizilazi nesporna povezanost organiziranih kriminalnih grupa sa licima iz policijskih agencija. I na takav način jasno je da je teško zaštititi samu istragu i kvalitetnom prikupiti dokaze“.

Da mnogo toga ne štima primijetilo je i Veleposlanstvo SAD-a koje ističe da je povjerenje u pravosuđe BiH na povijesnom minimumu posebno kada je u pitanju suočavanje s korupcijom. Kao dva svjetla primjera navode tužitelje Tužilaštva BiH Mirzu Hukeljića i Džermina Pašića, koje su proglasili herojima mjeseca kolovoza, jer su odbili ignorirati štetu koju ljudima ove zemlje nanose pojedinci uključeni u pljačku javnih sredstava namijenjenih za osiguranje adekvatne zdravstvene zaštite građana, korupciju na visokom nivou i organizirani kriminal.

''Ovi tužitelji preuzeli su ogromnu odgovornost u nekima od najznačajnijih javnih suđenja za korupciju ikada pokrenutih u BiH. Trpjeli su nemilosrdne napade optuženih i pojedinih medija. Ustrajali su usprkos nedostatku podrške i resursa, te rizika od odmazde. Oni su to uradili jer shvaćaju važnost borbe protiv korupcije i svi ostali tužitelji treba da slijede njihov primjer kako bi osigurali demokratsku budućnost u BiH“, kažu iz američkog Veleposlanstva.

Pojedini mediji objavili su da će Sjedinjene Države u sljedećih nekoliko dana donijeti odluku o proširenju američke crne liste za neodgovorne pojedince u Bosni i Hercegovini prije svega zbog korupcije.

Za sada nije poznato o kome se radi i da li su u pitanju zvučna imena iz politike ili pravosuđa, ali je očito da State department prati stanje u BiH i za razliku od nas sankcionira neodgovorne pojedince, piše BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close