Kako ju iskorijeniti?

Država je zarobljena jer je korupcija najveća pošast bh. pravosuđa

Država je zarobljena, pravosuđe mora imati oslobađajuću ulogu, međutim problem je u tome što je i pravosuđe samo zarobljeno, a istovremeno u toj oslobodilačkoj ulozi trebamo pomoć onih koji su ga zarobili, političke vlasti.
Vijesti / Politika | 08. 07. 2022. u 07:43 BHRT

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveća pošast bh. pravosuđa je korupcija i političko zarobljavanje provosudnog sustava.

Još jednom su i međunarodni dužnosnici naglasili da korpucija mora biti iskorijenjena iz vrha pravosudnog sustava.

Međutim, pitanje je ima li političke volje za stablizaciju bh. pravosuđa?

Rješenje i uputa za stabilno i efikasno pravosuđe BiH mogu biti preporuke sažete u izvještaju Privremene istražne komisije Zastupničkog doma BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu.

Parlamentarci koji su sudjelovali u njegovoj izradi kažu da je pravosudni sustav u kaosu i zabrinjavajuća je sprega politike i pravosuđa. Ipak, postoji njihova volja da se to promijeni.

Damir Arnaut, predsjedavajući Privremene istražne komisije, kaže: "Postoji ne samo visok stupanj suglasnosti nego i konsenzus u smislu da imamo ogromne probleme sa korupcijom u pravosuđu, da to treba popraviti".

Branislav Borenović, član Privremene istražne komisije, dodaje: "Ključni cilj ne samo nas nego cijele javnosti i svakog čovjeka u ovoj zemlji je da imamo efiksano, nezavisno, i odgovorno pravosuđe na svim razinama".

"Ja ne vjerujem da će taj izvještaj proći u Domu naroda jer će on biti još jedan pokazatelj ili odraz kriminalne skupine i njihovih političkih nakana s obzirom da kod nas ništa ne može proći, pa ni zakon o VSTV-u'', ističe Zlatko Miletić, izaslanik u Domu naroda PSBiH

Bio usvojen ili ne izvještaj budi nadu da se može formirati reformska politička volja u uspostavi partnerskog odnosa zakonodavne i sudske vlasti. Ali prije toga pravosuđe mora biti oslobođeno političkog utjecaja, stav je suca Gorana Nezirovića.

"Država je zarobljena, pravosuđe mora imati oslobađajuću ulogu, međutim problem je u tome što je i pravosuđe samo zarobljeno, a istovremeno u toj oslobodilačkoj ulozi trebamo pomoć onih koji su ga zarobili, političke vlasti", kaže sudac i bivši član VSTS-a BiH Goran Nezirović.

Iako je očigledan uticaj korumpiranih etno nacionalističkih politika i da su narušili nezavisnost pravosuđa, neophodna je reforma VSTV-a BiH i ostalih pravosudnih institucija, jasni su međunarodni partneri.

"Sudovi na svim niovima moraju funkcionirati slobodno bez političkog utjecaja i bez korupcije, ukoliko namjeravaju ispuniti potrebe i zahtjeve građana i podržati državu na njenom putu euroatlanskih integracija", kaže Michael Murphy, veleposlanik SAD-a u BiH.

Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH, dodaje: "U skladu sa preporukama mi kao prioritet vidimo reformu VSTV-a kao tijela koje ne samo da imenuje sudije i tužitelje, nego kao nekoga ko nadgleda politiku pravosuđa u BiH".

Zbog toga, složni su svi, rad istražne komisije je neophodan kao jedinstven kritički alat na putu uspostave vladavine prava i zakona u BiH. I vleposlanici SAD-a, EU, OSCE-a i visoki predstavnik uputili su pismo članovima VSTV-a, jer kako navode u pismu, imenovanja ne prate redoslijed rang liste kandidata, a primijetili su i povećano proizvoljno posezanje za izuzecima na osnovu nacionalne pripadnosti kandidata.

Kopirati
Drag cursor here to close