Otkud novac?

Političke stranke u BiH skrivaju financije

Azra Husarić Omerović, novinarka BIRN-a, za "Nezavisne novine" kaže da je financiranje političkih stranaka transparentno u onoj mjeri u kojoj njima odgovara da to prikažu kako bi pokazali održivost i rad njihove stranke.
Vijesti / Politika | 10. 10. 2022. u 09:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samo jedna preporuka provedena oko objavljivanja informacija o financijama političkih stranaka i političkih subjekata koji sudjeluju na izborima, stoji u izvještaju Grupe zemalja za borbu protiv korupcije za BiH (GRECO).

Što se tiče transparentnosti financiranja stranaka, kako je istaknuto, domaće vlasti predložile su samo djelomična rješenja koja ne zadovoljavaju europske standarde, pišu Nezavisne novine

Bez sankcija 

"Na primjer, političke stranke su bile u obvezi voditi evidenciju o članarinama i dobrovoljnim prilozima i da izdaju potvrde o tome, da u financijskim računima uključe beneficije dobivene od povezanih lica i da uspostave mehanizme interne financijske kontrole", naveli su oni, uz napomenu da se to nije dogodilo.

Osim toga, kako je istaknuto, zahtijeva se da se za financiranje koristi bankarski sustav kojim se uplaćuju iznosi političkim strankama, kao i da se uvede princip jedinstvenog računa kampanje, čime bi se, kako je naglašeno, povećala transparentnost računa i aktivnosti subjekata povezanih s političkim strankama.

Poseban problem je, kako je naglašeno, nedostatak adekvatnih sankcija za kršenje pravila o financiranju stranaka.

"Iako je pri Središnjem izbornom povjerenstvu BiH osnovana nova Služba za reviziju financiranja političkih stranaka, nema dokaza o povećanju financijskih i kadrovskih resursa dodijeljenih SIP-u za obavljanje njegovih nadzornih funkcija koje se odnose kako na financiranje partija tako i na izbore, niti je suradnja i koordinacija između SIP-a i poreznih i organa za provođenje zakona ojačana na operativnom i izvršnom nivou", istaknuli su oni.

Predstava? 

Kako ističu, potrebno je nastaviti proces reformi kako bi se dodatno povećala transparentnost političkog financiranja i potaknula uloga političkih stranaka kao osnovnog elementa demokratskog sistema.

"GRECO još jednom apelira na BiH da u potpunosti provede osam od devet preporuka na temu II koje ostaju neriješene", istaknuto je.

Azra Husarić Omerović, novinarka BIRN-a, za "Nezavisne novine" kaže da je financiranje političkih stranaka transparentno u onoj mjeri u kojoj njima odgovara da to prikažu kako bi pokazali održivost i rad njihove stranke.

"To je ono što je javnosti dostupno putem stranice SIP BiH, odnosno iz financijskih izvještaja objavljenih na njihovoj stranici. Međutim, problem u praćenju njihovog financiranja nastaje u situaciji da SIP BiH ne može provjeravati ništa izuzev onoga što su oni dostavili kroz svoj izvještaj. Zbog toga javnosti, ali ni organizacijama koje prate financijske tokove nisu poznati dodatni izvori financiranja izuzev onim pojedincima koji se bave istraživanjima i uspiju doći do takvih navoda i dokaza", ističe ona.

Kako navodi, primjer netransparentnog financiranja su i donacije koje se dostavljaju u kešu za potrebe financiranja terenskih aktivnosti, aktivista, druženja, naročito u predizbornoj kampanji, ali i organiziranje događaja od strane drugih osoba, a koji se koriste u svrhu promocije političke stranke.

"Sve je ovo vidljivo ako pogledamo koliko je koštala predizborna kampanja u vidu promocije, a koliko je stvarni prikazani trošak te političke stranke", zaključuje Husarić Omerović.

Kopirati
Drag cursor here to close