Biračima 278 milijuna KM

Stranke na kampanju potrošile 9,6 milijuna KM

Ono što TI BIH smatra najvećim oblikom zloupotrebe javnih resursa, a odnosi se na povećanje javne potrošnje pred izbore, i dalje nije kažnjivo Izbornim zakonom.
Vijesti / Politika | 29. 09. 2022. u 12:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U protekla tri mjeseca Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) zabilježio je preko 2.000 primjera koričenja javnih sredstava za izbornu promociju, a Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) upućene su i prve prijave zbog ove pojave koja je zabranjena najnovijim izmjenama Izbornog zakona, priopćeno je iz Transparency Internationala.

TI BiH je SIP-u do sada uputio 70 prijava, od čega se 16 odnosi na zloupotrebe javnih resursa koje su regulirane novim nametnutim odredbama Izbornog zakona, koje se primjenjuju samo u vrijeme trajanja službene izborne kampanje.

Znakovi u bolnici

Prijave se najviše odnose na zloupotrebe događaja javnih institucija na kojima su pojedini kandidati vodili izbornu kampanju, a koliko je ova pojava rasprostranjena pokazuje podatak da su se na 76% od 532 ispraćena javna događaja pojavili kandidati na izborima.

Dvije prijave se odnose na gradonačelnika Zenice koji je tijekom službenog predstavljanja nove autobusne linije građanima držao predizborni govor, dok je na otvaranju novog igrališta nakon službene ceremonije i nogometnog turnira nastavio s predizbornim skupom i koncertom na kojem su predstavljeni kandidati njegove liste. Zbog sličnog slučaja prijavljen je i gradonačelnik Laktaša koji je organizirao svečanost povodom otvaranja infrastrukturnih radova gdje su grad i SNSD navedeni kao organizatori događaja. HDZ je prijavljen jer su dužnosnici ove stranke tijekom službene posjete bolnici u Novom Travniku nosili stranačka obilježja.

Također, SIP-u su prijavljeni i slučajevi korištenja opreme javnih poduzeća u kampanji, a izdvajamo primjere iz Drvara gdje je JP Elektroprivreda HZ HB postavljala predizborne plakate SNSD-a dok je na „Kotlićijadi u Derventi“ koju je organizirala ova stranka, korišteno vozilo vatrogasne jedinice u Derventi. PDP je prijavljen zbog zloupotrebe gradskog billboarda na koji je postavljen plakat koji promovira gradonačelnika Banja Luke i kandidata te stranke, a kojim se građanima obećava besplatna legalizacija objekata. Zbog slične situacije prijavljen je i direktor UKC RS nakon postavljanja nekoliko desetina billboarda sa njegovim likom u kojima se promovira RTRS-ov film „Od vizije do pobjede“.

Novac biračima

SIP je ipak odbacio ovu prijavu jer se UKC izjasnio da nije platio billboarde nego da su svi oni donirani od strane tri kompanije koje pružaju usluge ove vrste oglašavanja. Također prijava je odbačena i u kontekstu preuranjene kampanje uz objašnjenje da ne sadrži predizbornu poruku koja bi mogla utjecati na birače, iako je iste slučajeve SIP kažnjavao u prethodnom periodu. Zbog toga je TI BiH  ovaj slučaj prijavio i u kontekstu Zakona o financiranju političkih stranaka.

Nažalost, ono što TI BIH smatra najvećim oblikom zloupotrebe javnih resursa, a odnosi se na povećanje javne potrošnje pred izbore, i dalje nije kažnjivo Izbornim zakonom.  U protekla tri mjeseca kroz jednokratne pomoći različitim kategorijama stanovništva, po podacima TI BIH, podijeljeno je 278 milijuna KM, a od najnovijih primjera izdvajamo pomoć Vlade FBIH u finišu kampanje svim nezaposlenima od 100 KM, jednokratnu pomoć svim radnicima Željeznica FBIH od 800 KM, kao i dvije nove tranše po 100 KM svim borcima i mladima u Republici Srpskoj. Predsjednik SNSD-a je čak na jednom od predizbornih skupova direktno priznao da se ovaj novac daje zbog izbora, što je također prijavljeno SIP-u u kontekstu zloupotrebe javnih resursa u izborne svrhe.

Također, TI BIH je objavio i mapu predizbornih radova koja pokazuje da je u protekla tri mjeseca zabilježeno 334 slučaja otvaranja završenih javnih radova pred izbore čija vrijednost iznosi oko 266 milijuna KM. U istom periodu zabilježeno je i 345 započetih radova vrijednih 1,1 milijardu KM, od čega se preko 900 miliona odnosi na dvije dionice autoputa čiji je početak izgradnje tempiran pred izbore.

Troškovi izborne kampanje

TI BIH je objavio i rezultate monitoringa troškova izborne kampanje, koji pokazuju da su stranke u prve tri sedmice kampanje potrošile oko 9,6 milijuna KM. Ovaj iznos potrošen je na billboarde, reklame u medijima (televizija i tiskani mediji), Facebook oglašavanje i predizborne skupove, a uvjerljivo najveće iznose potrošili su SNSD (1,6 milijuna KM) i SDA (1,5 milijuna KM), zatim slijede PDP i SDP koji su na kampanju do sada potrošili po 600 tisuća KM.

Ovi iznosi nisu konačni, jer nisu uključeni troškovi oglašavanja i predizbornih skupova u ovoj posljednjoj sedmici izborne kampanje, kao ni drugi oblici oglašavanja koje TI BiH nije pratio, ali se već sada može reći da se radi o jednoj od najskupljih izbornih kampanja u BiH, jer po podacima SIP-a stranke nikada nisu prijavile veće iznose, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close