"Ako smo nešto pogriješili"

Čović: Zakon treba biti isti i za Dragana i za svakoga drugog u ovoj državi

"Imamo dovoljno političke snage, iskustva da vodimo politike, da riješimo probleme BiH kao stabilne države, ali mirnim putem, političkim sredstvima. Jer, imamo ih i previše u rukama. Uz partnere izvana, mislim da je sve to dostižno", smatra Čović.
Vijesti / Politika | 09. 10. 2022. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlast na svim razinama u Bosni i Hercegovini gdje su prisutni predstavnici HDZ-a BiH i HNS-a neće ni teoretski biti moguće formirati bez njih, rekao je Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatskog narodnog sabora, u intervjuu za Agenciju Anadolija.

"Izbori su završili i pristojno je zahvaliti svima onima koji su izašli na izbore, kao i onima koji su ih organizirali. Oni su provedeni u jednom koliko-toliko demokratskom ambijentu, bez obzira na to što će se naći jako puno primjedbi, nedosljednosti, nepoštivanja pravila... Što se tiče HDZ-a BiH i stranaka HNS-a, koji su s nama zajedno izašli na izbore, jako sam zadovoljan. Kada gledam te kockice kako su složene, rezultati su dosta dobri i takvi su da teoretski se ne mogu napraviti bilo kakve kalkulacije oko uspostave vlasti na bilo kojoj razini gdje nas ima kao predstavnika i naroda, ali i politike koju zastupamo, bez te politike, odnosno bez HDZ-a BiH i stranaka koji su bile s nama u paketu, ni teoretski", rekao je Čović.

Ništa bez HDZ-a BiH 

Uvjeren je da nitko u BiH ne razmišlja tako da zaobiđe HDZ BiH u formiranju vlasti, jer, kako dodaje, to bi bilo gubljenje vremena.

"To su mogle biti kalkulacije pred izbore onih koji su imali različite vizije Bosne i Hercegovine od onoga što mi zastupamo. Čini mi se da ono što smo radili u kampanji vjerodostojno govori o onome što mi jesmo, kakvi smo, kako vidimo svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, kako vidimo njenu vanjsku politiku, reformske unutarnje procese... Tako da, kada sve to zbrojim, opet se nameće jedna ključna riječ - jako sam zadovoljan s onim što smo postigli na ovim izborima. Naše biračko tijelo je pozitivno reagiralo na naš način vođenja kampanje koja se vidno promijenila od kampanje u posljednjih četiri ili osam godina. I ono što je najvažnije, HDZ BiH zajedno s partnerima će tražiti partnere koji jesu legitimni predstavnici druga dva naroda, da pokušamo napraviti žurno vlast na svim razinama kako bi se uhvatili reformskih aktivnosti, jer kaskamo posljednje dvije, a možda i četiri godine proteklog mandata", naglasio je Čović.

Govorio je o tome tko će biti partneri HDZ-u BiH u formiranju vlasti u BiH.

"Prije svega onaj tko pobijedi u apsolutnom iznosu svih brojki i tih kockica koje se slažu, pošto su specifični izbori. Imamo županijsku/kantonalnu razinu, entitetsku, bh. razinu, pa potom izvedenice kroz domove naroda, u odnosu na nametnute mjere visokog predstavnika za BiH. Onaj tko u svemu tome ima apsolutnu većinu, on je legitimni predstavnik jednog, drugog ili trećeg naroda, tko god da jeste. A, onda, prva obveza je razgovarati upravo s tim ljudima. Zbog toga mi nećemo žuriti. Mi ćemo tek krajem idućeg tjedna, u četvrtak, početi jedan pregovarački proces. Kontakata je bilo jako puno, tih međusobnih čestitki, da u to sada ne ulazimo, različitih vizija...", istaknuo je Čović.

Promjena

U razgovoru Čović tvrdi kako se nikada više neće napraviti vlast kakva je bila uspostavljena prije četiri godine.

"Bilo je: idemo napraviti Vijeće ministara BiH i Vladu FBiH, pa je nismo ni napravili, kao ni županijsku Hercegovačko-neretvansku, uopće, zbog tih odnosa kakvi jesu bili. A, nismo se obvezali provesti niti jedan proces. Kada smo došli do Mostarskog sporazuma i kada smo to potpisali znajući da ćemo to završiti godinu dana prije ovih izbora, onda je partner potpuno odustao ili taktički vodio pregovore da se ništa ne dogovorimo i da ostane status quo. Znači, to se više neće moći desiti. Mi imamo dvije krucijalne stvari. Kada je vanjski plan u pitanju to su euroatlantske integracije, dakle i euro i atlantske integracije i to mora naš partner znati za takvo nešto. Naravno, prvi korak gdje mi odlučujemo nešto to je EU, otvaranje kandidacijskog statusa. Obećano nam je i to sam izravno slušao od pet-šest ključnih predstavnika EU-a, da to možemo do kraja godine imati pod uvjetom da napravimo reformski iskorak. Ključni reformski iskorak će biti Izborni zakon BiH, ali ne nametnuto nešto od Schmidta (Christiana, visokog predstavnika u BiH, op. a.) ili nekoga drugoga. Mi to moramo uraditi. Znači, to moramo raditi u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ako trebamo nešto promijeniti i u Ustavu BiH, mi to također trebamo uraditi. To će biti ograničene izmjene. Tada uz to ima smisla dodati još desetak reformskih aktivnosti koje nam onda apsolutno otvaraju vrata EU-a. Onda ste u jednom drugom statusu potpuno. Ako to uspijemo uraditi, to moramo raditi paralelno s izgradnjom vlasti - Vijeća ministara BiH, našeg predsjedavajućeg Vijeća ministara. Znači, za taj dio moramo imati vrlo jasnu slagalicu. Da nam se ne može desiti da nam prođu četiri godine mandata, kao protekle. Da imamo malo prometnih zakona, zakona koji nikoga nisu interesirali", navodi Čović.

Dodaje i da je više zakona bilo u proceduri kroz različite klubove ili pojedince koji su ih predlagali u Parlamentarnoj skupštini BiH nego što ih je predlagalo Vijeće ministara BiH. Napominje i činjenicu da je Vijeće ministara BiH u proteklom mandatu 90 posto sjednica obavilo telefonom.

Lider HDZ-a BiH smatra kako je potrebno imati program rada na svim razinama vlasti u BiH da bi se izbalansirala vanjska politika, zatim unutarnja politika koja se, prije svega, odnosi na ekonomsku i socijalnu problematiku, ali je opet povezana s vanjskom s obzirom na to da su, kaže Čović, unutarnji parametri posljedica onih izvana.

"Nikada više rata" 

"I ono što je ključ svega, to je sigurnost, prvenstveno pravna sigurnost koju danas apsolutno nemamo. Ovdje ne živi pravna država. Svako, kao i ja, se mora jednako osjećati pred zakonom. Ako smo nešto pogriješili, zakon treba biti isti i za Dragana i za svakoga drugog u ovoj državi. Bez obzira na to tko je Dragan, a tko je netko drugi. I, naravno, osjećaj sigurnosti kod ljudi. Ne smije biti sigurnosne ugroze. Mi smo i u kampanji govorili, neće nas nitko povući u blato radi populizma, da raspravljamo s njima kako će ovdje neko ratovati ili ne ratovati. Više puta sam na skupovima HDZ-a BiH koje sam pratio, prenosio preko kolega, a i tamo gdje sam se ja rijetko obraćao, svuda je vrlo jasno kazano - nikada više rata na ovim prostorima. Imamo dovoljno političke snage, iskustva da vodimo politike, da riješimo probleme BiH kao stabilne države, ali mirnim putem, političkim sredstvima. Jer, imamo ih i previše u rukama. Uz partnere izvana, mislim da je sve to dostižno", smatra Čović.

Iznio je i stav o tome što misli o izmjenama Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik u izbornoj noći, 2. listopada te činjenici da je upitno kako će se popuniti Klub srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, zatim izabrati delegati ostalih iz svih kantona, odnosno postoji li opasnost da mali dio kantona izabere cijeli Dom naroda Parlamenta FBiH.

Zahvalan Schmidtu 

"To je problem sam po sebi. Međutim, kada sve zbrojim, visoki predstavnik Christian Schmidt je povukao potez za koji sam mu ja zahvalio kada smo razgovarali uoči nametanja tog rješenja u nedjelju, 2. listopada, negdje iza 19 sati. Rekao sam mu: što god ja mislio o tom rješenju - jer ga nisam vidio, bilo je to saznanje što je on meni mogao za sedam-osam minuta obrazložiti, što je uradio - vama hvala, jer se trudite nešto uraditi. To smo mi trebali uraditi. Rješenja su jednostavna. Sada mi možemo raspravljati da li je trebalo dizati brojku sa 17 na 23, ima li ikakve racionalnosti za takvo nešto. Ali su to brojevi koji se pojavljuju u pregovorima u Neumu. To je upravo jedna populacija sarajevske politike tražila, da tako iznađemo rješenja da svaka županija daje bar jednog predstavnika. Sada, kada je dodao ostale, ja sam mu rekao, pa zašto umjesto ostalih niste napisali, svi oni koji se ne izjašnjavaju kao predstavnici konstitutivnih naroda tako da bude obveza nacionalnih manjina da budu zastupljene. Ovako, opet tu će biti spekulacija. Inače, klubovi naroda, Klub Bošnjaka, Klub Srba i ostalih je prije svega kalkulacija bošnjačke politike. I onda se pokušala ta kalkulacija prenijeti na Klub Hrvata. To je ona famozna trećina ili šest izaslanika. Vidjeli smo i kako se to sada radilo. Mislim da smo s te strane oslobodili se tog pritiska ovim nametnutim rješenjima bar kratkoročno", ističe Čović.

Bez obzira na navedene poteškoće, on je uvjeren da će vrlo brzo, dok budu dogovarali novu vlast, imati rješenja popunjavanju i formiranju domova naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close