SIP navodi

Političke stranke iz javnog proračuna 'povlače' čak 81 posto sredstava

Političke stranke su iz budžeta ostvarile 81,12 posto od ukupnih prihoda, od članarina su ostvarile svega 8,25 posto, a od priloga fizičkih i pravnih lica sedam posto te prihod od imovine nešto manje od jedan posto.
Vijesti / Politika | 07. 03. 2022. u 13:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komisija za financije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prihvatila je danas Izvještaj o pregledanom stanju financijskog poslovanja političkih stranaka u 2019. godini, čiji je podnositelj Središnje izborno povjerenstvo SIP BiH.

Šef Službe za reviziju financiranja političkih stranaka u SIP-u BiH Hasida Gušić je kazala da Izvještaj sadrži nalaze revizije za 119 političkih stranaka u 2019. godini.

Mjere i sankcije

Te godine, kazala je, na evidenciji SIP-a BiH bila je 161 politička stranka, međutim 36 političkih stranaka nije podnijelo svoje financijske izvještaje ne samo za 2019. godinu nego ni za 2018. godinu, pa im je SIP izrekao administrativne mjere te ih sankcionirao zabranom da se ovjere za udio na idućim izborima.

Navela je da među ovih 36 političkih stranaka ima njih 25 koje duži period ne obavljaju svoje aktivnosti, ne sudjeluju na izborima, ne podnose izvještaj CIK-u, pa su u skladu s entitetskim propisima o organizaciji političkih organizacija, stečeni uvjeti za brisanje iz sudskog registra.

Kaže da SIP svake godine obavještava nadležne sudove koji utvrđuju jesu li zaista stranke neaktivne i brišu ih iz sudskog registra. Od navedenih 36 stranaka o njih 25 SIP je obavijestio nadležne sudove, a do sada je već izbrisano 16 političkih stranaka.

Gušić je kazala da šest političkih stranaka koje su podnijele financijski izvještaj, nisu omogućile pristup svojim prostorijama revizijskim timovima da izvrše reviziju, pa je i tim političkim strankama SIP izreklo administrativnu mjeru da se ne mogu ovjeriti na idućim izborima.

Manji prekršaji 

Navela je da od 119 izvještaja, kod 14 političkih stranaka nisu utvrđena nikakva kršenja Zakona o financiranju političkih stranaka, što je svega 11,76 posto od ukupnog broja stranaka.

Kod 54 političke stranke, što čini 45,38 posto od ukupnog broja stranaka, utvrđeni su manji prekršaji, koji nisu materijalno značajni da bi se protiv njih pokretao postupak i utvrđivala odgovornost.

Gušić je napomenula da u Zakonu o financiranju političkih stranaka postoji odredba kojom se političkim strankama dozvoljava da sve do izricanja sankcije SIP-a mogu da otklone nedostatke ako je to moguće.

Kaže da političke stranke otklone veliki dio nedostataka, pa uglavnom ostanu ili s manjim prekršajima ili čak može da bude i pozitivan izvještaj.

Kod 51 političke stranke utvrđena su značajna kršenja odredaba Zakona o financiranju i protiv njih je SIP BiH pokrenuo postupak utvrđivanja odgovornosti i on je u tijeku.

Porezne utaje 

Kod šest političkih stranaka postoje indicije da su izvršile zloupotrebu javnih sredstava, kod šest stranaka postoje indicije da su izvršile porezne utaje, a kod jedne političke stranke da je prekršila financijske propise, a SIP je obavijestio nadležne organe o tome.

Gušić je navela da, ako se pogleda struktura financiranja, može se reći da su političke stranke budžetski korisnici.

Po njenim riječima, političke stranke su iz budžeta ostvarile 81,12 posto od ukupnih prihoda, od članarina su ostvarile svega 8,25 posto, a od priloga fizičkih i pravnih lica sedam posto te prihod od imovine nešto manje od jedan posto.

Komisija za financije i budžet Predstavničkog doma usvojila je danas Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: Osnovne pretpostavke za efikasno upravljanje taksama i naknadama institucija BiH, kao i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: Elektronsko upravljanje dokumentima u institucijama BiH, čiji je podnositelj Ured za reviziju institucija BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close