Mo'š mislit'

Nova pravila za stranke i novac  

Vijesti / Politika | 13. 01. 2022. u 13:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) usvojilo je danas podzakonske akte iz oblasti financiranja političkih stranaka po preporukama koje je BiH dužna ispuniti po Mišljenju Europske komisije o zahtjevu za članstvo u EU.

SIP BiH je usvojio izmjene i dopune podzakonskih akata koji se odnose na financijske izvještaje političkih stranaka i nezavisnih kandidata, koji se podnose SIP-u u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH i Zakona o financiranju političkih stranaka.

Usvojene su i procedure postupanja političkih stranaka i drugih političkih subjekata u izbornoj kampanji u smislu transparentnosti financiranja, kao i načini postupanja političkih stranaka pri trošenju raspoloživih sredstava, objavljeno je iz Središnjeg izbornog povjerenstva.

Na sjednici su usvojeni i pravilnici o izmjenama i dopunama pravilnika o predizbornim i postizbornim financijskim izvještajima političkih stranaka i nezavisnih kandidata.

Usvojeni su i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o godišnjim financijskim izvještajima političkih stranaka, Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o administrativnim procedurama pregleda, kontrole i revizije financijskih izvještaja političkih stranaka.

SIP je usvojio i Uputstvo o postupku otvaranja i korištenja posebnog računa za financiranje troškova izborne kampanje i Uputstvo o donošenju financijskog plana i programa utroška sredstava političke stranke.

Usvojeni su i prečišćeni tekstovi podzakonskih akata koji će biti dostupni javnosti na internet stranici SIP-a.

Izmjenom postojećih, kao i usvajanjem novih podzakonskih akata, SIP je postupio i po preporukama Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava pri OEBS-u i Grupe zemalja za borbu protiv korupcije.

Video: Obitelj Grabo - Mi i Vi
Kopirati
Drag cursor here to close