Sintetička stranka

Pokrenuta politička stranka koju vodi umjetna inteligencija

Sintetička stranka prva je politička stranka na čijem je čelu računalni AI program. Cilj im je predstaviti politike koje stvara umjetna inteligencija i tako dobiti glasove na predstojećim izborima.
Vijesti / Politika | 18. 10. 2022. u 08:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Danskoj se sljedećega mjeseca održavaju parlamentarni izbori, a prvi puta birači će u toj zemlji, ali i bilo gdje u svijetu, moći glasati za stranku čiji čelnik nije čovjek.

Naime, u svibnju ove godine osnovana je Sintetička stranka (Det Syntetiske Parti), u čijem opisu stoji da je riječ o antipolitičkoj organizaciji vođenoj umjetnom inteligencijom.

Kao osnivač upisana je umjetnički kolektiv Computer Lars te neprofitna umjetničko-tehnološka zaklada MindFuture Foundation, javlja Bug.

Nešto je umjetno u državi Danskoj?

Najistaknutiji lik Sintetičke stranke je njezin "vođa" Leader Lars, programiran na politikama danskih malenih, rubnih stranaka, koje su postojale od 1970-ih godina na ovamo. Kao takav, trebao bi predstavljati oko 20% Danaca koji u pravilu ne izlaze na izbore.

Budući da to zakonom nije dozvoljeno, Leader Lars neće biti istaknut kao kandidat na izbornim listama, no članovi stranke će biti – a oni će, uđu li u parlament, slijediti njegove upute.

Sintetička stranka ima i svoj web, na kojem objavljuju program i razne druge obavijesti. Ilustriran je, prigodno, ilustracijama koje je također stvorila umjetna inteligencija.

S vođom stranke javnost može popričati i na Discordu, gdje je uobličen u chatbot (osim na danskom, upite prihvaća i na engleskom jeziku, no odgovara samo na danskom). Njegovi stranački kolege kažu da će sve interakcije s ove platforme iskoristiti za fino podešavanje Leadera Larsa, kako bi on što bolje odražavao stavove svojih potencijalnih birača.

"Svaki puta kada s njime razgovarate, i vi sudjelujete u razvoju njegove umjetne inteligencije", poručio je jedan od pokretača ove stranke.

Zalažu se za univerzalni dohodak

Jedna od zanimljivih inicijativa, za koje će se DSP zalagati ako uđu u parlament, uključuje univerzalni osnovni dohodak za sve stanovnike u iznosu od 100.000 kruna (otprilike toliko kuna) na mjesec. To bi bila više nego dvostruka trenutačna prosječna plaća u Danskoj, svima, čak i ako ne rade.

Osim toga, stranka se zalaže i za stvaranje nove institucije u vladi, koja bi se bavila Internetom i IT-om te funkcionirala na razini ministarstva.

Posebnost sintetičkog pristupa stvaranju zajedničke politike je, kažu Danci, i mogućnost da se neke od njih međusobno pobijaju – odnosno da se ista stranka nominalno zalaže za međusobno suprotstavljene politike. Morao priznati da nama, naviknutima na domaće političare, ovo baš i nije toliko čudno...

DSP prvo mora prikupiti 20.000 potpisa, a tek onda će moći i službeno predati kandidaturu.

Kopirati
Drag cursor here to close