Slijedi mobilizacija...

Podržan jedan kandidat za načelnika Srebrenice

S obzirom da su SDP i NiP ranije dali podršku nezavisnom kandidatu Hamdiji Fejziću, nakon ove odluke SDA i SBiH-a stvoreni su preduvjeti da Fejzić bude zajednički kandidat…
Vijesti / Politika | 17. 06. 2024. u 14:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SDA i SBiH, u okviru dogovora o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima u Srebrenici, donijeli su odluku o tome da Faruk Đozić povuče kandidaturu za načelnika Srebrenice, potvrdio je za Oslobođenje predsjednik srebreničke organizacije SDA Alija Tabaković.

''S obzirom da su SDP i NiP ranije dali podršku nezavisnom kandidatu Hamdiji Fejziću, nakon ove odluke SDA i SBiH-a stvoreni su preduvjeti da Fejzić bude zajednički kandidat svih probosanskih stranaka'', rekao je Oslobođenju Tabaković.

Ono što bi sada trebalo uslijediti je, kako navode novine, ''mobilizacija birača, kako bi se osigurala što veća podrška zajedničkom kandidatu''.

''Srebrenica je karakteristična po tome što je veliki broj njenih predratnih stanovnika, koji su žrtve genocida, raseljeno širom BiH i svijeta, tako da postoji više kategorija glasača. Ovo je prilika da svi oni dođu i prijave svoj boravak u Srebrenici i izvade osobnu iskaznicu, kako bi mogli glasati. Mi ne možemo 'praviti' glasače. Na svakom čovjeku posebno je da odluči o tome da se prijavi za glasanje. Ono što mi možemo i što ćemo činiti je da pomognemo svakom prognaniku koji odluči prijaviti boravište u Srebrenici, da to i učini'', dodao je Tabaković.

U Srebrenici su, zbog nepravilnosti, prije četiri godine ponovljeni lokalni izbori. Veliki problem je, navode sarajevske novine, što stranke sa srpskim predznakom dovode veliki broj glasača iz Srbije, točnije iz Bajine Bašte i prijavljuju ih za glasanje u Srebrenici.

''Mi tu ne možemo ništa učiniti. Nismo ni Granična policija ni SIPA. Odgovornost da spriječi zloupotrebe ima Središnje izborno povjerenstvo BiH. Međutim, iako su prije četiri godine u Srebrenici kao i u Doboju ponovljeni izbori, SIP nije odlučio da Srebrenicu uvrsti u pilot projekt uvođenja skenera za brojanje glasova i videonadzora'', naglasio je Tabaković.

 

Kopirati
Drag cursor here to close