O političkoj krizi u BiH

Plenković stao u Čovićevu obranu: Ne bih ni ja dao... Hrvati su na pravoj strani povijesti

''To je nešto što nije uobičajeno u normalnim okolnostima''.
Vijesti / Politika | 25. 03. 2022. u 13:19 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvati BiH su na pravoj strani povijesti kao što su bili na referendumu za neovisnost zemlje, kao što su bili ključni za Washingtonski i Daytonski sporazum tako su i sada i podržavaju sankcije EU-a protiv Rusije, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković u Bruxellesu.

Plenković je na pitanje novinara komentirao glasanje u Domu naroda BiH, gdje su hrvatski zastupnici bili protiv ili suzdržani u pogledu inicijative oporbenog zastupnika SDP-a BiH Denisa Bećirovića da se osudi agresija Rusije na Ukrajinu i da se BiH uskladi sa sankcijama EU-a prema Rusiji.

''Jedan od zastupnika iz oporbenog SDP BiH sam od sebe je pokrenuo inicijativu da baš on bude glavni inicijator politike na razini BiH kako se uskladiti s režimom sankcija EU-a prema Rusiji. To je nešto što nije uobičajeno u normalnim okolnostima. Da je to u Hrvatskom saboru, to bi predložila vlada, klub HDZ-a, parlamentarna većina'', rekao je Plenković, istaknuvši da je i ''najvećem je slijepcu vidljivo da ih se pokušava staviti u kut, da su oni nešto proruski''.

Nakon što su novinari konstatirali kako se 'BiH ne može uspoređivati sa Hrvatskom', Plenković dodaje kratko: ''Ma kako ne? Pa, to je politika!''

Na upit da li je i šef delegacije EU u BiH Johann Sattler onda sve pogrešno shvatio, jer je objavio kako je razočaran takvim glasanjem HDZ-a, Plenković odgovara kako to ''nije ni bitno''.

''Europsko vijeće je raspravljalo o dugoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini. Europska unija ponavlja svoju privrženost europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana. Čelnici BiH trebaju pokazati snažnu odlučnost kako bi brzo dovršili ustavnu i izbornu reformu, koja je ključna za stabilnost i punu funkcionalnost zemlje, kao i da podrže sve ostale prioritete iz Mišljenja Europske komisije radi dobivanja kandidatskog statusa. Europska unija je spremna nastaviti svoj angažman na visokoj razini u tom pogledu'', kaže se u usvojenim zaključcima.

Kopirati
Drag cursor here to close