Obveza Hrvatske

Plenković: Ne pristajemo na banalizaciju Daytonskog sporazuma

"Čemu se mi najviše protivimo je jedna banalizacija, simplifikacija koja otprilike ide od Daytona do Bruxellesa" i ona je "protivna i duhu i slovu i logici Daytonskog/pariškog sporazuma", ustvrdio je Plenković.
Vijesti / Politika | 29. 09. 2021. u 18:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Banalizacija, simplifikacija Daytonskog/pariškog sporazuma protivna je njegovu duhu, slovu i logici, i Hrvatska se zalaže za jednakopravnost, da se u BiH svi narodi osjećaju dobro i Hrvati i Bošnjaci i Srbi, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković u srijedu.

Hrvatska godinama brani "jednakopravnost Hrvata", zalaže se za izmjene izbornog zakona kako bi se spriječio "izborni inženjering" te za izbor legitimnih hrvatskih predstavnika u Predsjedništvo BiH i druge institucije, što se u više navrata nije provelo, rekao je hrvatski premijer, javlja Hina.

Kompromis ključan 

"(Matthew) Palmer traži kompromise", rekao je Plenković.

"Čemu se mi najviše protivimo je jedna banalizacija, simplifikacija koja otprilike ide od Daytona do Bruxellesa" i ona je "protivna i duhu i slovu i logici Daytonskog/pariškog sporazuma", ustvrdio je.

"Naša je zadaća da to tumačimo međunarodnoj zajednici, da se zalažemo za ravnopravnost, da se zalažemo da se u BiH svi narodi osjećaju dobro i Hrvati i Bošnjaci i Srbi", rekao je.

Hrvatska ima ustavnu obvezu skrbiti se o Hrvatima izvan Hrvatske, bili oni nacionalna manjina, rekao je pa dodao da HDZ ima dodatnu obvezu prema BiH jer ondje djeluje sestrinska stranka HDZ BiH.

Izrazio je nadu da će se u BiH pronaći "kompromis" za izmjene izbornog zakona do izbora 2022.

"Nema pojma što je bilo na sastanku"

Nije želio komentirati sadržaj sastanka predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića održanog u utorak s predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem, kazavši da "nema pojma što je bilo na sastanku" pa to ne može ni komentirati.

Objasnio je da sastanci s predstavnicima iz BiH, poput jučerašnjeg s Bakirom Izetbegovićem i prošlotjedni s reisom ulemom Huseinom Kavazovićem predstavljaju pokušaje Hrvatske da "podigne intenzitet dijaloga, intenzitet razumijevanja, da BiH "funkcionira dobro i da je stabilna" da ide prema EU.

"Mi ćemo na tom putu pomoći vodeći računa da smo i prijatelj i saveznik i partner i odvjetnik BiH, više nego bilo tko drugi", rekao je.

Podcrtao je da je politika hrvatske vlade "partnerski i kvalitetni odnosi s BiH" te najavio da će u četvrtak na Svilaju razgovarati s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijem.

 

Kopirati
Drag cursor here to close