Zagreb

Schmidt zahvalio Plenkoviću

Schmidt je na sastanku naglasio potrebu jačanja funkcionalnosti institucija BiH kroz pojačani angažman svih domaćih strana, uz podršku međunarodne zajednice.
Vijesti / Politika | 21. 09. 2021. u 13:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt boravio je danas u službenoj posjeti Zagrebu gdje se sastao s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem s kojim je razmijenio mišljenja o trenutnim političkim trendovima i kretanjima u BiH i na Balkanu, s naglaskom na euroatlantske integracije.

Iz OHR-a je objavljeno kako su Schmidt i Plenković razgovarali o procesu izborne reforme u BiH.

Schmidt je na sastanku naglasio potrebu jačanja funkcionalnosti institucija BiH kroz pojačani angažman svih domaćih strana, uz podršku međunarodne zajednice.

Funkcionalnost je, naglasio je on, neophodan preduvjet kako bi BiH izašla iz faze međunarodne supervizije i napredovala u integracijama u EU.

Schmidt je, kako je priopćeno iz OHR-a, zahvalio Plenkoviću na zalaganju Hrvatske i njenoj podršci težnjama BiH i drugih zemalja u regiji da se priključe EU.

Predsjednik hrvatske Vlade čestitao je Christianu Schmidtu na preuzimanju dužnosti Visokog predstavnika te mu izrazio podršku u njegovom radu.

Razgovarali su i o procesu promjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, za koju je potrebno postizanje što skorijeg konsenzusa svih političkih dionika.

Plenković se založio, navela je hrvatska Vlada, za promjene Izbornog zakona kako bi se osigurala jednakopravnost i legitimna zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u BiH, osobito Hrvata.

Visoki predstavnik Schmidt naglasio je potrebu jačanja funkcionalnosti institucija kroz pojačani angažman svih političkih aktera u BiH, uz potporu međunarodne zajednice. Funkcionalnost je, naglasio je on, nužan preduvjet kako bi ta zemlja izašla iz faze međunarodnog nadzora i napredovala na putu prema Europskoj uniji.

Predsjednik Vlade Plenković poručio je da je Hrvatska na razini EU-a najsnažniji zagovaratelj nastavka europskog puta BiH.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close