Pitali smo

Vijećnici o parkingu, ostavci direktora i nižim cijenama...

"Želimo znati kakvo je stvarno stanje i kakvi su problemi i da ih riješimo ako postoje kako ne bi patio ni Mo Parking ni proračun grada, ali i da ne budu oštećeni građani koji su dosad plaćali parking karte", pojasnio je Bubalo.
Vijesti / Politika | 17. 01. 2023. u 11:55 R. I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Imao sam nekih indicija da se neke povlaštene karte dodjeljuju suprotno članku 10 Odluke o Mo Parkingu. To treba utvrditi i ako je to istina to je najveća sramota ovog poduzeća i njegove uprave jer su zloupotrijebili povjerenje građana radi nekih 100-150 KM. To bi bilo direktno oštećenje sredstava Mo Parkinga, a indirektno oštećenje proračuna Grada Mostara, a prvo je oštećenje onih koji su kupili karte i ne mogu ostvariti svoja prava", kazao je za Bljesak.info vijećnik Gradskog vijeća Mostara Silvio Bubalo (HRS).

Naime, pitali smo gradske vijećnike je li izdavanjem povlaštenih karata Mo Parkinga direktno oštećen Proračun.

Klinička smrt 

"Nismo upoznati s dodjeljivanjem besplatnih karata. Cijenim da onome kome je vlast u Mostaru dala da upravlja poduzećem, odnosno smatram da je gospodin Barbarić do sada radio savjestan posao", kazao je za Bljesak.info Haris Nazdraić (Koalicija za Mostar).

Sličnog mišljenja je i vijećnik Vlatko Marinović (HDZ BiH) koji navodi kako je gradonačelnik Kordić naložio pripremu izvješća od samog poduzeća kako bi se "zaustavio niz poluinformacija".

"Mostarsko javno poduzeće MO Parking je u suštini probuđeno iz dugogodišnjeg vegetativnog stanja i dugogodišnjeg stvaranja javnoga troška i to tek početkom prošle godine. Taj silan posao koji je urađen i ta kompletna revitalizacija tog poduzeća je zasluga ovog menadžmenta i ovog direktora MO Parkinga. I to se naprosto mora priznati, i to javnost zna. Dakle, to poduzeće je izašlo iz stanja kliničke smrti tek početkom prošle godine i onda odjednom postalo najatraktivnije javno poduzeće u vlasništvu Grada Mostara. Ne želim ništa insinuirati, ali u tome možda također leži razlog zašto je sad odjednom cijela ta priča toliko medijski atraktivna. Postoje interesne i političke grupacije kojima je osnovni cilj i jedini interes u cijeloj toj priči bespoštedno oblatiti MO Parking kao poduzeće", naglasio je Marinović.

Vijećnik Koalicije za Mostar Adil Šuta za Bljesak.info potvrdio je kako Gradsko vijeće još uvijek nije dobilo na uvid službene informacije o poslovanju Mo Parkinga za prethodnu godinu.

Tko je u pravu? 

"Što se tiče ovog sistema izdavanja povlaštenih karata ja sam apsolutno protiv toga da karte dobije onaj tko nije u skladu s odlukom. Dijeljenje povlaštenih karate nisu direktno oštećenje proračuna, ali jesu indirektno. Mo Parking samostalno ostvaruje prihode i nisu na Proračunu grada Mostara", pojasnio je za Bljesak.info Šuta.

Da medijske natpise "treba preispitati" mišljenja je i vijećnik HDZ-a BiH Goran Bošnjak.

"Ako se utvrdi da je to istina, naravno da je to oštećenje proračuna. Ovaj sada period od mjesec dana što se ne naplaćuje, prvo treba preispitati i vidjeti što se događa. Koliko sam upoznat, navodno je istekao ugovor između Mo Parkinga i spomenute firme i treba ispitati tko je tu u pravu", naveo je Bošnjak.

Također, vijećnike smo pitali zašto Mo Parking nije stavljen na dnevni red 29. sjednice Gradskog vijeća.

"Bitno je za javnost i građane pojasniti da Kordić nije odbio staviti ovu točku na dnevni red. Vijećnička pitanja nisu bila predviđena jer je trebala biti tematska sjednica o osnovnim i srednjim školama međutim u međuvremenu je došlo do dopune dnevnog reda pa je tematska sjednica prešla u redovnu sjednicu koja po poslovniku iziskuje da budu vijećnička pitanja", istaknuo je Haris Nazdraić.

Stvarno stanje 

Isto je potvrdio i Vlatko Marinović koji je naglasio kako je "današnja sjednica specifična jer imamo izvješća vrtića, osnovnih i srednjih škola".

"Ta točka dnevnoga reda će sasvim sigurno biti na sjednici Gradskoga vijeća i gradonačelnik Mario Kordić je to izravno potvrdio. Iz vrlo jednostavnog razloga - javnost mora saznati, dakle kompletna mostarska javnost, a ne samo gradski vijećnici, o čemu se tu točno radi i što je uopće istina od te hrpe poluinformacija zadnjih par tjedana", naveo je.

Vijećnik Adil Šuta potvrdio je kako nema točke na kolegiju Gradskog vijeća o Mo Parkingu te naglasio kako je bilo upita o funkcioniranju, ali "nitko nije pripremio nikakav materijal" te dodao "Ali evo bit će vijećnička pitanja pa će se moći delegirati".

Da je riječ o tematskoj sjednici te da o Mo parkingu nije bilo govora naglasio je i Goran Bošnjak koji je istaknuo kako je tematska sjednica bila zajednički dogovor.

Silvio Bubalo naglasio je kako će vijećnici iz njegove stranke 'iskoristiti priliku' vijećničkih pitanja te "postaviti određena pitanja i pokrenuti inicijativu koja će se odnositi na Mo Parking".

"U svakom slučaju tražit ćemo dopunu dnevnog reda da se stavi rasprava o poslovniku Mo Parkinga. Želimo znati kakvo je stvarno stanje i kakvi su problemi i da ih riješimo ako postoje kako ne bi patio ni Mo Parking ni proračun grada, ali i da ne budu oštećeni građani koji su dosad plaćali parking karte", pojasnio je Bubalo.

Milijunska zarada 

Da su podatci o milijunskoj zaradi poduzeća Mo Parking "neprovjerene" smatra Adil Šuta te navodi kako će kada dođu službeni izvještaji provjeriti te navode.

"Ako se informacije pokažu istinitima, naravno da ćemo tražiti odgovornost", kazao je.

Slaže se s njim i Goran Bošnjak te navodi kako "medijske natpise treba prvo preispitati".

Haris Nazdraić složan je s kolegama vijećnicima da treba sačekati izvještaj poduzeća.

"Kao vijećnik nisam upoznat s procjenom i analizom novčanih sredstava koja se naplate preko Mo Parkinga, no trebalo bi sačekati izvještaj poduzeća pa da vidimo o čemu se radi. Ako posluju u suficitu, naravno da sam za snižavanje cijena i dodatne pogodnosti, a na nekoj od narednih sjednica očekujem izvještaj", naglasio je.

Vlatko Marinović naveo je kako je javnost upoznata s "poluinformacijama, politikantskim konstrukcijama i insinuacijama" te dodao: "Ali da, svakako očekujemo detaljno obrazloženje od menadžmenta. I da, ukoliko bude osnova, snosit će se posljedice".

Ostavka? 

Pitali smo vijećnike i hoće li, ako se podaci ispostave točnim, tražiti sankcije ili ostavku direktora Mo Parkinga.

"O ostavci direktora ili stavljanju pozicije na raspolaganje ne raspravlja se putem internetskih portala, pa čak ni na Gradskome vijeću. Mandat se daje na raspolaganje, ako za tim bude osnove, Nadzornome odboru poduzeća. To je zakon", pojasnio je Marinović.

Silvio Bubalo naveo je kako će "pokrenuti raspravu o tome".

"Po ovlaštenju koje smo dali gradonačelniku, on je isključivo odgovoran jer on ih je imenovao, on ih mora i skloniti. Mi u vijeću tu ne možemo ništa, do gradonačelnika je da povuče potez. Mislim da na glasanju o povjerenju da nijedan vijećnik neće podržati da on ostane ako se dokažu ove tvrdnje o zlouporabi Članka 10", zaključio je Bubalo.

Kopirati
Drag cursor here to close