P kao parking

Mostarski parking bez sustava ali i bez brojki: Kaos (uzne)mirujućeg prometa

Sve je iz poduzeća branjeno riječima kako Mostaru treba vremena da se navikne na novi sustav i nova pravila u prometu.
Gospodarstvo / Tvrtke | 12. 01. 2023. u 11:34 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar Parking nije preuzeo sustav naplate parkinga od tvrtke UNIS Telekom, koji je urađen potpuno besplatno zbog čega trenutno ne funkcionira sustav naplate parkinga u Mostaru.

Naime, prema ugovoru sklopljenom 1. prosinca 2021. godine, UNIS je bio u obvezi izraditi programsko rješenje i sve što je potrebno da sustav ispravno radi do kraja ugovora koji je završio 30. rujna 2022. a nakon toga perioda mostarsko javno poduzeće između ostalog trebalo preuzeti programsko rješenje i  osigurati hardver potreban za rad sustava.

Nadogradnja bez nabave

Nakon istka ugovora UNIS Telekom s Mostar Parkingom nema nikakav ugovor s Mostar Parkingom o poslovno tehničkoj suradnji niti podršci za instalirani sustav a prema tome niti za nadogradnju sustava.

No, nakon isteka ugovora, Mostar Parking nije pokazao zanimanje da preuzme sustav, a iz UNIS-a navode kako nije bilo formalnog načina za produljenje suradnje jer Mostar Parking nije raspisao nikakav natječaj za održavanje niti je tražio produženje ugovora o poslovno-tehničkoj suradnji. UNIS, također, nije obaviješten o bilo kakvim aktivnostima gradskog poduzeća na razvoju potpuno novog sustava kako je to i priopćeno iz mostarskog poduzeća.

Mostar parking je naime objavio kako je u vremenu Božićno-novogodišnjih praznika ''radio nadogradnju parking sustava i mobilne aplikacije'' te da se ona privodi kraju.

''Uskoro će biti dostupna i nova mobilna aplikacija, s novim dizajnom i funkcionalnostima, lakšim, bržim i jednostavnijim načinima plaćanja i nekim potpuno novim mogućnostima'', navedeno je iz gradskog poduzeća. No, moglo bi biti sporno što ne postoji niti jedna javna nabavka raspisana za nadogradnju ovog sustava.

Postoji samo plan javih nabavi, objavljen dan prije isteka ugovora s UNIS-om gdje se, između nabave računalne opreme, pića i duhana, 30 tisuća KM predviđa za ''Usluge informacijske tehnologije: savjetovanje, razvoj programske podrške, internet i podrška''.

Nelogičnosti i besplatne karte?

Iz UNIS-a navode kako nisu znali da Mostar Parking u međuvremenu radi novi softver.

S druge strane, parkiranje u Mostaru od samih početaka prate negodovanja ali i upozoravanja javnosti na potpune nelogičnosti. Tako se upozoravalo na naplatu parkinga tamo gdje nema službenih parkirnih površina nego ih je ocrtalo poduzeće pa čak i uz rubove zgrada i na nekim zelenim površinama koje nisu prenamijenjene da budu bilo što osim zelenih površina.

Projekt naplate parkinga, koji je trebao slijediti famoznu kampanju iz vremena Ljube Bešlića da je Mostar grad za pješaka, najavljivan je kao veliki preokret. Spominjalo se uvezivanje i s javnim prijevozom, ali i policijom, koja se pak nije željela petljati u posao gradskog poduzeća.

Također, isticane su nelogičnosti u cijenama karata za različite kategorije a sve su glasnija i govorkanja o tome kako je Mostar Parking izdavalo besplatne karte, po nekom svojem kriteriju poduzećima i privatnim licima, iako sustav ne poznaje stavku besplatnih karata čime se izravno oštećuje proračun grada. Zbog toga se, prema nekim informacijama, pripremaju i krivične prijave.

Naravno, sve je to iz poduzeća branjeno riječima kako Mostaru treba vremena da se navikne na novi sustav i nova pravila u prometu ali je loptica prebacivana i na druge.

''Najteži grad za uvesti bilo što''

Tako je u veljači prošle godine direktor Mostar Parkinga, Ivan Barbarić, govoreći o nelogično označenim parking-mjestima govorio kako ''postoji elaborat za označavanje i postavljanje prometne signalizacije na parking mjestima u Gradu Mostaru po kojemu postupa JP Komunalno d.o.o. Mostar''.

''Pratimo sva označena mjesta i sukladno stanju na terenu upućujemo JP Komunalnom na korekciju određenih mjesta", naveo je Barbarić tada za Bljesak.info.

O svemu je govorio i mostarski gradonačelnik, Mario Kordić, navodeći kako će se nelogičnosti ukinuti a sve nakon određenog perioda i prezentirati javnosti. Ni jedno ni drugo nije učinjeno.

''Ovo je sigurno najteži grad za uvesti bilo što. Za život u urbanoj sredini treba malo kulture, sami moramo doprinijeti tomu. Ne znam da se u ijednom gradu dogodilo da je nakon naplate parkinga grad bio sablasan, a svi smo se popeli pa i na drvo da smo mogli. To dovoljno govori o nama kakvi jesmo. Nikako da shvatimo da se ne radi o naplati parkinga, nego o pokušaju mirnog regulirajućeg prometa koji bi trebao imati za rezultat da imamo sutra izvjestan broj slobodnih parking mjesta u prvoj zoni, jer smo i financijski i tehnički složili da se to provodi. Propusti ili manjkavosti će biti prezentirani za pola godine pa ćemo ponovno glasovati'' kazao je, između ostalog, Kordić na sjednici mostarskog Gradskog vijeća u veljači prošle godine.

Na toj se pak sjednici moglo i čuti kako građani kojima je naplaćena kazna zbog prekoračenja plaćenog parkinga slobodno mogu tužiti Mostar Parking te da ''praktički Mo Parking provodi prijedlog odluke koji nije u odluci o početku rada Mo Parkinga, nego im je to ostalo od stare odluke''.

Brojke o kojima nitko ne govori

Sada kad je sustav u stanju mirovanja, moglo bi se postaviti i pitanje što je s onima koji su platili godišnje karte, a u vrijeme ''praznog hoda'' sustava nitko ih nije mogao kazniti niti provjeriti njihovo stanje.

Uz sve to, u mostarsko javno poduzeće je Grad upumpao ogromna sredstva da se izvuče iz financijskih problema, a i u prijedlogu ovogodišnjeg proračuna predviđa se još sredstava. No, Mostar Parking nikada nije objavio niti jedan podatak o broju kupljenih karata u određenom periodu niti o tome koliko je uprihodovalo novca od naplate parkinga preko sustava.

Prema neslužbenim informacijama radi se čak o tri milijuna KM koliko je naplaćeno kroz razne vidove naplate parkinga.

Kopirati
Drag cursor here to close