SIP nije uradio posao

Otkazana sjednica Parlamenta FBiH, sporna dva mandata

Sporna su dva mandata HDZ-a koja SIP još nije popunio drugim parlamentarcima.
Vijesti / Politika | 20. 06. 2023. u 16:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBIH je otkazana, potvrđeno je za Bljesak.info.

Sjednica je trebala biti održana 21. lipnja, no kako je javljeno zastupnicima – odgođena je jer SIP nije završio obnovu mandata.

Papiri 'u ladici' tri tjedna

Inače, sarajevski Raport piše kako su sporna su dva mandata HDZ-a koja SIP još nije popunio drugim parlamentarcima.

Pored toga, zastupnik Damir Arnaut odrekao se mandata zbog veleposlaničke pozicije, a Jasna Duraković prihvatila je ministarsku poziciju u Vladi FBiH.

Samim tim, vladajuća koalicija nema većinu, imajući u vidu da je trenutna vlada izglasana s 51 glasom.

''Zanimljivo je to da je HDZ još prije tri tjedna poslao SIP-u zahtjev za dodjelu zamjenskih mandata, ali to očito nije bilo dovoljno da obave posao. Posebno je to upadljivo kada se uporedi s brzinom SIP-a u slučaju kada je SDA-u i DF-u trebalo obaviti dodjelu zamjenskih mandata u Domu naroda FBiH. Tada je to urađeno za 3 dana'', piše Raport.

Podsjetimo, od formiranja Vlade FBiH 28. travnja nije održana niti jedna sjednica ovog zakonodavnog tijela.

Prijedlog o povećanju plaća

Inače, na ovoj sjednici se trebao naći i prijedlog o povećanju plaća do 400 KM radnicima u Federaciji BiH. Odbor za ekonomsku i financijsku politiku Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH razmotrio je zahtjev Udruženja poslodavaca F BiH da se ova točka uvrsti na dnevni red kako bi se izmijenili fiskalni zakoni tako da radnici u Federaciji BiH mogu imati do 400 KM više neto primanja.  No, prema nekim informacijama koje smo dobili prije otkazivanja sjednice, ovaj prijedlog bi mogao ostati samo kao ideja te je upitno uvrštavanje ove točke dnevnog reda, budući da dolazi iz stranaka koje ne participiraju u vlasti. 

Prijedlog je to Udruženja poslodavaca čiji je predsjednik, Adnan Smailbegović, u podcastu 'Imam ideju' portala Bljesak.info rekao kako su poslodavci očekivali da će doći do rasterećenja rada jer prihodi rastu. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close