Na redu Dom naroda

Zastupnički dom usvojio državni Proračun

Dom je prethodno usvojio zahtjev predlagača da se ovaj Prijedlog zakona razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.
Vijesti / Politika | 29. 03. 2023. u 17:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na 4. hitnoj sjednici Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojio je, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Dom je prethodno usvojio zahtjev predlagača da se ovaj Prijedlog zakona razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

Zastupnički dom usvojio je i zaključak kojim preporučuje Domu naroda PSBiH da Prijedlog zakona o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2023. godinu razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

Radi nedostatka entitetske većine, na usuglašavanje Kolegiju doma upućen je prijedlog zaključka zastupnika Šerifa Špage prema kome Zastupnički dom PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da sa proračunskog dijela Proračuna institucija BiH za 2023. godinu 'Zbirni pregled rashoda po ekonomskim kategorijama i izvorima financiranja' sa rednog broja VII 'Rezerviranje' iznos od 6.000.000 (šest milijuna) KM planira za višegodišnji projekt Ministarstva odbrane BiH – nabavka helikoptera za Ministarstvo obrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine. 

Zastupnički dom usvojio je po hitnom postupku i Prijedlog zakona o dopuni Zakona platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovini, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Dom je prethodno prihvatio zahtjev predlagača da se ovaj Prijedlog zakona razmatra po hitnom zakonodavnom postupku. Ovim Prijedlogom zakona predviđeno je da se plaće i naknade imenovanim i izabranim osobama u institucijama BiH, koja imaju koeficijent iznad 8,00, obračunavaju uz primjenu osnovice od 535,00 KM.

Dužnost zastupnice Zastupničkog doma PSBiH davanjem svečane izjave danas je preuzela Elvisa Hodžić. Gospođi Hodžić mandat je dodijelilo Središnje izborno povjerenstvo BiH umjesto Zlatka Miletića, koji je izabran za delegata u Domu naroda PSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close