Svi su zabrinuti

Osmanović: Krajnje ozbiljno treba shvatiti situaciju u kojoj se nalazi BiH

''Krajnje ozbiljno treba shvatiti ovu situaciju u kojoj se nalazi BiH i treba reagirati'', kaže Osmanović.
Vijesti / Politika | 21. 12. 2021. u 18:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik SDA Adil Osmanović je za N1 govorio o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, posebno nakon najnovijih informacija o tome da je Europski komesar za proširenje Oliver Varhelyi krajem studenog ove godine dogovorio s Miloradom Dodikom održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je razmatrano pitanje prenosa nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta.

''Ako imamo na umu i bili smo svjedoci ponašanja premijera Mađarske gospodina Orbana i ako imamo na umu da Milorad Dodik radi neke oprečne stvari, očigledno je da ima dobre konekcije sa desničarskim strankama u EU. Očigledno je da je to, što bi kazali, Mađarska duboko se miješa u unutrašnje stvari BiH'', kazao je Osmanović.

Što to znači za BiH?

Osmanović je kazao da se ovo ne može nazvati službenim stavom EU.

“Ne može se ovo reći da je službeni stav EU, ali imajući na umu šta radi lider SNSD-a, očigledno je da ima određenih praznina kroz koje povlače poteze desničari kao što je Varhely. Krajnje ozbiljno treba shvatiti ovu situaciju u kojoj se nalazi BiH i treba reagirati. Treba još provjeriti, ali nije daleko od toga da je Varhely u prisnim odnosima sa liderom SNSD-a u postupcima koji nisu dobri ni za BiH ni za EU“.

''Naši zaključci su potpuno jasni, prije svega SDA pozdravlja odluku o izmjeni i dopuni krivičnog zakona kada je u pitanju zabrana negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca i to daje direktne efekte na terenu. Vidite da je vrlo malo sada u javnom nastupu političara i dužnosnika iz RS koji će hvaliti ratne zločince. Naš stav je da mi imamo važeći zakon, ali smo spremni izaći u susret da se otvori mogućnost usvajanja tog zakona u PS BiH, što i jeste neka vrsta poteza koji su do sada učinjeni'', dodaje Osmanović.

Osmanović je kazao da se Milorad Dodik dugo vremena pripremao na ovakav potez.

''Da bi se mogli mijenjati zakoni koje donosi Visoki predstavnik, moraju biti usvojeni u istovjetnom tekstu u jednom i drugom Domu. Mi smo spremni da radimo na izmjeni Krivičnog zakona BiH koji će biti gotovo pa identičan, samo da vidimo što ima od određenih primjedbi stranki iz RS. Vidjeli ste da njima nisu problem tekst i suština zakona, nego što je zakon nametnut''.

“Dodik se dugo vremena pripremao na ovo, domaći neki politički faktori još od 2008./2009. nisu ozbiljno shvaćali Dodika. Vi znate da je Dodik često znao pokušati blokirati institucije, međutim njega to prođe i vrati se u rad institucija kao da se ništa nije dogodilo. Očekivalo se da će se i sada tako dogoditi. Milorad Dodik je prije trebao biti zaustavljen, otišlo se predaleko, pogotovo kada je odlikovao presuđene ratne zločince, a međunarodna zajednica je šutila. Otišlo je predaleko i dogodilo se što se dogodilo. On se pripremao dugo prije toga da se krene u ovom pravcu“.

“Iskoristiti maksimalno prisustvo SAD i EU”

“Svjedoci smo da ne može doći do kvalitetnih izmjena Izbornog zakona bez arbitraže administracije SAD i EU i oni su došli. Treba iskoristiti maksimalno njihovo prisustvo da se dođe do što kvalitetnije izmjene Izbornog zakona. Izjava veleposlanstva SAD i EU je potpuno jasna, oni su prolongirali pregovore jer se dogodio 10. prosinac i 24 vanredna sjednica NSRS gdje Dodik i partneri idu dalje u rušenje ustavnog poretka“, smatra Osmanović i dodaje da probosanske stranke moraju maksimalno ujednačiti svoje stavove.

''Probosanske stranke moraju maksimalno ujednačiti svoje stavove kada je u pitanju pristup izmjeni Ustava, treba ostaviti po strani politikantske interese i naći najbolje rješenje. Cijenim da tu ima dobrih rezultata kada su u pitanju dogovori, naravno treba raditi dalje na tome i ne treba se udaljavati'', dodaje.

''Morate biti realni u politici, SDA bi mogla sama sa HDZ i SNSD pristupiti izmjeni Izbornog zakona. Međunarodna zajednica je uvijek kada je dolazila pozivala lidere SDA i HDZ-a, treba razdvojiti pitanje rada Vijeća ministara i donošenje određenih zakona i razgovore oko Izbornog zakona. Dakle, SDA bi mogla sama sa HDZ i drugim partnerima pristupiti izmjenama Izbornog zakona. Mi ne želimo dalje podjele kada je u pitanju FBiH i država BiH. Mi zato pozivamo sve probosanske stranke da zato nastupimo'', dodao je.

Osmanović je još dodao da je ''Dodik izvođač radova'', a opozicija želi da pokaže da su veći borci i patriote nego on.

''Lideri opozicije izlaze i daju izjave jače nego Dodik. Dodik je izvođač radova, a ovi žele da pokažu da su veći borci i patriote za RS negoli sam Dodik, nego ne bi oni radili na takav način na koji radi Dodik. Sada bi netko mogao kazati da je Dejtonski mirovni sporazum potpisan pod pritiskom. Ne može tako država funkcionitati. Sve što je usvojeno, usvojeno je u PS BiH“.

Kopirati
Drag cursor here to close