Osigurali se

Dodikov savjetnik: Mađarska nije usamljena u podršci RS-u

"RS ne povlači apsolutno nijedan potez koji na bilo koji način može da ugrozi mir ili stabilnost u BiH, a da ne govorimo sada o tim raznoraznim glupostima koje smo slušali o ugrožavanju mira, napadima, regionalnoj ugroženostii", naveo je Kovačević.
Vijesti / Politika | 20. 12. 2021. u 19:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Radovan Kovačević izjavio je da Mađarska, koja je najavila da će uložiti veto na eventualni prijedlog uvođenja sankcija Miloradu Dodiku, nije usamljena.

"Mi već neko vrijeme govorimo da mogućnost da EU uvede sankcije Republici Srpskoj ili bilo kojem pojedincu, nositelju vlasti iz RS, ne dolazi u obzir i da je to nešto što je rukovodstvo RS, na čelu s Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović, osiguralo", rekao je Kovačević.

Loš pristup

On je naglasio da je jučer dobivena i direktna potvrda iz Mađarske da će ta država u slučaju da tako nešto dođe na dnevni red, uložiti veto i da tako nešto neće dopustiti, prenosi Srna. 

"Ono što mogu da kažem je da Mađarska u svemu tome nije usamljena. Međutim, mislim da su mnogo bitnije one poruke koje je već nekoliko puta rekao ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjártó, a to je da je jako loš pristup da nekom jednostavno uvedete sankcije, a da uopće ne saslušate te ljude", rekao je Kovačević za ATV.

On je istaknuo da je to potpuno jednostran pristup, to su stavovi koji su doneseni na osnovu informacija koje ni na koji način ne odgovaraju realnoj situaciji u BiH.

"Milorad Dodik i ostali članovi rukovodstva RS su itekako voljni svakome objasniti što je to argumentacija Republike Srpske, i što je najbitnije, da su svi argumenti zasnovani na poštovanju Daytonskog sporazuma, na poštovanju Ustava BiH, na poštovanju teritorijalnog integriteta BiH i što je najbitnije da RS ne povlači apsolutno nijedan potez koji na bilo koji način može da ugrozi mir ili stabilnost u BiH, a da ne govorimo sada o tim raznoraznim glupostima koje smo slušali o ugrožavanju mira, o napadima, o regionalnoj ugroženosti i slično", naveo je Radovan Kovačević.

Voljni razgovarati 

On je dodao da Republika Srpska poštuje ustav, Daytonski sporazum, da je voljna da razgovara sa svima i desetljećima poziva na dijalog unutarnjih faktora u BiH.

"Drugi je problem što netko drugi u Bosni i Hercegovini, prvenstveno predstavnici bošnjačkog konstutitivnog naroda, odbijaju upravo to – da razgovaraju s drugima s kojima žive u BiH ohrabreni ovakvim jednostranim porukama koje dolaze sa zapada, da se nešto može riješiti sankcijama. Ne, problemi neće nestati”, zaključio je Kovačević.

Mađarska će uložiti veto na eventualni prijedlog uvođenja sankcija članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, rekao je jučer ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjártó.

Kopirati
Drag cursor here to close