Ne pita ga se

Džaferović: Dodik nije instanca koja odlučuje o rapoređivanju vojnih snaga

"Na koncu, odluke o restrukturiranju vojnih snaga od IFOR-a, SFOR-a, pa do EUFOR-a i NATO stožera, donosila je međunarodna zajednica i zasigurno ne može Dodik biti instanca koja će o tome odlučivati", poručio je.
Vijesti / Politika | 19. 12. 2021. u 11:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izjava srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da je potrebna suglasnost Predsjedništva BiH za raspoređivanje dodatnih vojnih snaga nema osnove, smatra jedan od dvojice bošnjačkih članova Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, s obzirom na to da je, kako kaže, mandat međunarodnih vojnih snaga jasno propisan Daytonskim mirovnim sporazumom.

Kako je pojasnio u izjavi za Fenu, aranžman o međunarodnim vojnim snagama u BiH definiran je Aneksom 1A Daytonskog sporazuma, a kasnije i sporazumom Berlin plus između NATO-a i Europske unije. NATO ima direktan mandat da provodi vojne aspekte Daytonskog mirovnog sporazuma.

Rekao je da je, nakon okončanja misije IFOR-a, Sjevernoatlantsko vijeće donosilo odluku o broju trupa u sastavu SFOR-a. S obzirom na to da je NATO stožer, uz dodatnu misiju Altea, pravni sljednik SFOR-a, sasvim je jasno da Sjevernoatlantsko vijeće procjenjuje i odlučuje koliko će trupa biti na raspolaganju NATO stožeru i s obzirom na odredbe Daytonskog sporazuma za to nije potrebna suglasnost Predsjedništva BiH.

Aneksom 1A, dodaje Džaferović, jasno je određeno da je NATO misija podređena političkoj kontroli Sjevernoatlantskog vijeća, kao i da komanda vojne misije ima ovlasti da, i bez suglasnosti aktera u BiH, učini sve što procijeni kao potrebno za provedbu svog mandata, uključujući i provedbu vojne sile.

"Na koncu, odluke o restrukturiranju vojnih snaga od IFOR-a, SFOR-a, pa do EUFOR-a i NATO stožera, donosila je međunarodna zajednica i zasigurno ne može Dodik biti instanca koja će o tome odlučivati", poručio je.

Pozvao je Dodika da obustavi, kako je kazao, suludi napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, poštuje Daytonski mirovni sporazum u cijelosti, a to znači Opći okvirni sporazum, svih 11 aneksa, Europsku konvenciju o ljudskim pravima, OHR, Ustavni sud BiH i sve zakone koji su, na osnovi Daytona, doneseni u proteklih 26 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close