Kvorum

Puklo bez dnevnog reda: Još jedno uzaludno sjedanje

Na dnevnom redu današnje sjednice između ostalog se trebalo naći pitanje QR kodova za Covid-potvrde…
Vijesti / Politika | 14. 12. 2021. u 15:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prekinuo je danas započetu 25. sjednicu, nakon što, radi nedostatka entitetske većine, nije utvrđen dnevni red sjednice.

Na dnevnom redu današnje sjednice između ostalog se trebalo naći pitanje QR kodova za Covid-potvrde, te zakon kojim se podižu kazne precrtavanja ćirilice ili latinice na prometnim znakovima.

Foto: Fena / Adil Osmanović

Predsjedavajući Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) Adil Osmanović ocijenio je da su predstavnici HDZ-a u stalnom kontaktu sa SNSD-om, te da su ''pokušali danas opstruirati održavanje sjednice''.

Kaže da Klub SDA smatra da Zastupnički dom treba raditi zbog čega su podsjetili sve izabrane zastupnike da je jedino mjesto Zastupnički dom gdje je potrebno raspravljati o svim problemima i tražiti rješenja.

''Blokada je najgore moguće rješenje koje mi ne možemo i ne smijemo prihvatiti'', dodao je Osmanović.

Budući da na današnjoj sjednici Proširenog kolegija nije usvojen dnevni red za sjednicu Zastupničkog doma, Osmanović je kazao da je takav ishod situacije jer na sjednici nije bilo kvoruma za odlučivanje.

Nametanje

''Nakon što je zastupnici HDZ-a Borjana Krišto i Nikola Lovrenović napustili sjednicu Proširenog kolegija pristupili smo glasanju na samoj sjednici doma. Vidjeli smo da smo imali opću većinu za usvajanje dnevnog reda, ali nismo imali entitetsku većinu što podrazumijeva da treba održati drugi krug glasovanja kada se sazove naredna sjednica'', pojasnio je Osmanović.

Foto: Fena / Nenad Stevandić

Predsjedavajući Srpskog kluba Nenad Stevandić izjavio je kako je današnja sjednica ovog doma pokazala da parlament BiH ne može funkcionirati negirajući Republiku Srpsku.

Stevandić je rekao da se iz parlamenta BiH pokušava odrediti zastupnicima iz Republike Srpske šta da rade.

"Parlamentarna skupština BiH ne može zapovijedati Narodnoj skupštini Republike Srpske šta da radi. Danas od dva bloka pozicije i opozicije imamo dvije vrste zaključaka, od kojih jedna sadrži rezoluciju kojom se Republici Srpskoj pokušava nametnuti neka vrsta odgovornosti", rekao je Stevandić novinarima u Sarajevu.

On je ukazao da je onaj tko je pisao tu vrstu zaključaka pogriješio, gdje god je spomenuo teritorijalni integritet i ustavne nadležnosti.

Nemamo mi šta...

Predsjedavajući Kluba Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Nikola Lovrinović smatra da današnja sjednica Doma nije imala nikakvog utemeljenja.

Foto: Fena / Nikola Lovrenović

''Postoji Poslovnik koji propisuje kako Parlament može zasjedati. Šta znači ako smo uopće glasali kada se dnevni red ne utvrđuje na sjednici Doma nego na sjednici Proširenog kolegija. Zatražio sam od predsjedavajućeg Doma i Kolegija da osiguraju uvjete za održavanje sjednice prema Poslovniku'', istakao je Lovrinović, koji je predlagao da se sjednica odgodi.

Kaže da je sjednica počela bez dnevnog reda zbog čega je smatra da se kao takva ne može nastaviti.

''Nemamo mi šta dodavati ili oduzimati dnevnom redu, izjašnjavati se o tome što je predviđeno na sjednicama Parlamenta, jer nemamo zapravo dnevnog reda. Ne možemo učestvovati u takvom načinu rada, usprkos tome što smo vrlo odgovoran Klub i činimo sve što je u našoj moći da pridonesemo kvalitetnom, dobrom radu, ali radu po Poslovniku'', poručio je Lovrinović.

Gdje je zapelo?

 

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu podržali prijedlog Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti tačka o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH.

Od prisutnih 26 zastupnika, za taj prijedlog glasao je 21 zastupnik, a pet ih je bilo protiv, tako da je postojala opća, ali ne i entitetska većina.

Glasalo se i o prijedlogu 13 zastupnika iz pet različitih stranaka, da se u dnevni red uvrsti točka Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavno-pravnog poretka države BiH, ali ni on nije podržan.

Za ovaj prijedlog je glasalo 17 zastupnika, pet je bilo protiv, a četiri suzdržana, tako da je i za ovaj prijedlog postojala opća, ali ne i potrebna entitetska većina.

Nakon toga, predsjedavajući zastupničkog doma Denis Zvizdić je kazao da će se zastupnici izjasniti o preostale dvije točke dnevnog reda, o čemu Dom ima pravo da se izjašnjava, a to su zapisnik i komentari na dobivene odgovore na zastupnička pitanja.

Te dvije točke su preostale za izjašnjavanje, jer su sve ranije predviđene morale biti skinute s dnevnog reda budući da nadležne komisije nisu dostavile izvještaj o njima, ali ni one nisu podržane.

Predsjedavajući doma je na kraju kazao da je time iscrpljen rad današnje sjednice, te da će o novoj sjednici zastupnici biti blagovremeno obaviješteni.

Kopirati
Drag cursor here to close