Zanimljivo

Zastupnički dom traži od Schmidta primjenu bonskih ovlaštenja

Zastupnički dom Parlamenta FBiH traži konkretno djelovanje Tužiteljstva BiH koje ima i obvezu i odgovornost djelovati u ovoj i sličnim situacijama.
Vijesti / Flash | 27. 10. 2021. u 17:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici usvojio je zaključke Komisije za sigurnost u vezi aktuelne političke situacije.

S obzirom na to da su posljednjim aktivnostima političkih zastupnika iz Republike Srpske dovedeni u pitanje i mir i stabilnost u BiH, Zastupničkom dom Parlamenta FBiH u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom, njegovim Anexom X i Rezolucijom 1144 Vijeća sigurnosti UN-a traži od visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta primjenu bonskih ovlaštenja koje su mu na raspolaganju, a u svrhu osiguravanja mira, stabilnosti i neometanog funkcioniranja institucija Bosne i Hercegovine.

''Očekujemo od Visokog predstavnika u BiH da kroz neposrednu intervenciju otkloni i poništi sve donesene odluke za koje, kao vrhovni tumač Daytonskog mirovnog sporazuma, a samim tim i Ustava BiH, ustanovi da su u suprotnosti s Ustavom i važećim zakonima u našoj zemlji'' rekao je predsjednik Komisije za sigurnost Damir Mašić. 

Drugi zaključak je da zastupnički dom Parlamenta FBiH poziva snage EUFOR-a i NATO-a da, u slučaju ugrožavanja sigurnosti građana u BiH izazvanih najavljenim protuustavnim djelovanjem dužnosnika i institucija Republike Srpske, postupe u skladu s rezolucijom Ujedinjenih naroda 1575 iz 2004. godine.

''Također, usvojen je zaključak da u skladu s važećim Kaznenim zakonom BiH Zastupnički dom Parlamenta FBiH traži konkretno djelovanje Tužiteljstva BiH koje ima i obvezu i odgovornost djelovati u ovoj i sličnim situacijama. Građani BiH od pravosudnih institucija u BiH očekuju efikasnije i efektivnije procesuiranje svih kaznenih djela, a posebno onih koja ugrožavaju postojeći ustavno-pravni poredak u našoj zemlji ''dodao je Mašić.

Kopirati
Drag cursor here to close