Reakcije samo pristižu

OHR o Dodikovoj najavi: Neustavno i neodgovorno

Iz OHR-a su komentirali nove najave predsjednika RS Milorada Dodika o secesiji ovog bosanskohercegovačkog entiteta.
Vijesti / Politika | 17. 03. 2023. u 21:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini isključiv je kada je ova država u pitanju u svojoj podršci.

Iz OHR-a su komentirali za portal "Avaza" nove najave predsjednika RS Milorada Dodika o secesiji ovog bosanskohercegovačkog entiteta.

"Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država čiji suverenitet i teritorijalni integritet garantiraju Opći okvirni sporazum za mir, Ustav BiH i međunarodno pravo. Prema Mirovnom sporazumu, entiteti nemaju pravo na odcjepljenje i postoje samo na osnovu Ustava BiH. Najava predsjednika RS Dodika je neustavna, neodgovorna i ne služi najboljim interesima građana ove zemlje", poručili su iz OHR-a.

Podsjetimo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik priopćio je u petak da je na sastanku koalicije dogovoreno da se napravi informacija i donese odluka u Narodnoj skupštini Republike Srpske o prestanku kontakata s američkim i britanskim diplomatima i veleposlanstvima u BiH.

"Već se formira tim koji će napraviti sveobuhvatnu informaciju o antidaytonskom djelovanju američkih i britanskih diplomata i veleposlanstava, kao i njihovom miješanju u unutarnje stvari BiH", navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika Republike Srpske.

U priopćenju se navodi da Daytonski sporazum nisu potpisale SAD ni Velika Britanija niti su oni ti koji bi mogli tumačiti Daytonski sporazum jer je to stvar strana potpisnica sporazuma i njegovih aneksa.

Također, stoji kako će kontakte obustaviti predstavnici vlasti u Republici Srpskoj i predstavnici Srba na svim razinama BiH, od Predsjedništva BiH, Vijeća ministara, Parlamentarne skupštine i svih drugih imenovanih od strane Srba zaposlenih u zajedničkim institucijama.

Kopirati
Drag cursor here to close