"Bespotrebno se digla galama"

Dodik: Vlast u RS-u ostaje pri kriminalizaciji klevete

"Razgovarat ćemo sa svima o Nacrtu izmjena Krivičnog zakona nakon što bude usvojen", rekao je Dodik novinarima.
Vijesti / Politika | 16. 03. 2023. u 15:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je u četvrtak u Banja Luci da vladajuća koalicija ostaje pri Nacrtu izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske.

"U idućih sedam do deset dana predložićemo i zakon o neprofitnim organizacijama po uzoru na američki. Vjerujem da će ovi zakoni biti usvojeni i bespotrebno se digla galama. Razgovarat ćemo sa svima o Nacrtu izmjena Krivičnog zakona nakon što bude usvojen", rekao je novinarima Dodik nakon sastanka vladajuće koalicije.

On je istaknuo da je Republika Srpska financijski stabilna i izmiruje sve obveze, prenosi Srna. 

Dodik kaže da će Srpska definirati odgovor na ponašanje SAD koje sankiconiraju ljude iz Republike Srpske što je nedopustivo.

Podsjetimo, Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, kojim se uvode nova krivična djela protiv časti i ugleda, odnosno krivično djelo uvrede i klevete. Iako su najglasniji novinari, novo zakonsko rješenje moglo bi utjecati na sve građane.

Tko uvrijedi drugoga, bit će kažnjen novčano od 5.000 KM do 20.000 KM. Ako je uvreda postala dostupna većem broju osoba, kazna je i do 50.000 KM. Tko o drugom iznosi ili pronosi nešto neistinito što može škoditi njegovoj časti ili ugledu, znajući da je to što iznosi ili pronosi neistina, kaznit će se novčanom kaznom od 8.000 KM do 30.000 KM, s tim da ova brojka može rasti i do 100.000.

Tako je, između ostalog, propisano Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske koji je Vlada usvojila i uputila u parlamentarnu proceduru uz glasno negodovanje novinarske zajednice.

Kopirati
Drag cursor here to close