Odlučio je

Dodik: Amerika i Britanija su nas prisilile na ovo; Prekidamo kontakt!

U priopćenju se navodi da Daytonski sporazum nisu potpisale SAD ni Velika Britanija niti su oni ti koji bi mogli tumačiti Daytonski sporazum jer je to stvar strana potpisnica sporazuma i njegovih aneksa.
Vijesti / Politika | 17. 03. 2023. u 16:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, priopćio je da je na sastanku koalicije dogovoreno da se napravi informacija i donese odluka u Narodnoj skupštini Republike Srpske o prestanku kontakata s američkim i britanskim diplomatima i veleposlanstvima u BiH.

"Već se formira tim koji će napraviti sveobuhvatnu informaciju o antidaytonskom djelovanju američkih i britanskih diplomata i veleposlanstava, kao i njihovom miješanju u unutarnje stvari BiH", navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika Republike Srpske, koje prenose Nezavisne.

U priopćenju se navodi da Daytonski sporazum nisu potpisale SAD ni Velika Britanija niti su oni ti koji bi mogli tumačiti Daytonski sporazum jer je to stvar strana potpisnica sporazuma i njegovih aneksa.

"Američki i britanski diplomati i veleposlanstva sistematski ruše Ustav BiH i druge anekse, a pogotovo Aneks 10 o visokom predstavniku, permanentno, a pogotovo u posljednjem slučaju kada bez obvezne odluke Vijeća sigurnosti UN-a podržavaju privatno neimenovanu osobu za visokog predstavnika. Pored toga, veleposlanik SAD otvoreno podržava pozivanje na oružje muslimana u BiH solidarizirajući se s izjavom reisu-l-uleme Kavazovića o dizanju na oružje muslimana u BiH. To je za Srbe neprihvatljivo i sprječava bilo kakvu komunikaciju s navedenim strukturama, jer takvo ponašanje je direktan udarac mogućem pomirenju u BiH", navedeno je u priopćenju iz Ureda predsjednika Republike Srpske.

U priopćenju se dalje navodi da će kontakte obustaviti predstavnici vlasti u Republici Srpskoj i predstavnici Srba na svim razinama BiH, od Predsjedništva BiH, Vijeća ministara, Parlamentarne skupštine i svih drugih imenovanih od strane Srba zaposlenih u zajedničkim institucijama.

"Vlada Republike Srpske će takvu odluku donijeti tijekom idućeg tjedna, a Narodna skupština na prvom redovnom zasjedanju, ukoliko se ne odluči da se organizira vanredna sjednica Skupštine po ovom pitanju. Na ovo su nas prisilile američka i britanska strana, jer očigledno da pored svih dosadašnjih kršenja Daytonskog sporazuma, a pogotovo Aneksa 4 i Aneksa 10, pripremaju još jednu prevaru i otimačinu u vezi s imovinom, koja nesumnjivo i bez dileme pripada Republici Srpskoj", ističe se u priopćenju i dodaje da bilo kakvo poduzimanje mjera "navedenih neprijatelja srpskih interesa" koje se tiču imovine Republike Srpske dovest će do odluka koje će zaštiti njen suverenitet.

Kopirati
Drag cursor here to close