Ustavnopravna komisija

Odbijen prijedlog tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH

Vijesti / Politika | 26. 04. 2022. u 15:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine utvrdila je usuglašenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH, ali nije podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je predložilo 17 zastupnika u Zastupničkom domu.

Predlagači zakona su: Adil Osmanović, Halid Genjac, Alma Čolo, Safet Softić, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić, Šemsudin Mehmedović, Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine utvrdila je usuglašenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH, ali nije podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je predložilo 17 zastupnika u Zastupničkom domu. Edin Mušić, Edita Đapo, Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Zukan Helez, Mirjana Marinković-Lepić, Aida Baručija, Damir Arnaut, Predrag Kojović i Denis Zvizdić.

U obrazloženju predloženog zakona se navodi da su osnovni principi na kojima on počiva jačanje integriteta izbornog procesa, povećanje transparentnosti, te osiguranje održavanja fer i poštenih izbora.

Ustavnopravna komisija utvrdila je usuglašenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH, ali nije  podržala principe Prijedloga zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić.

Naime, Zastupnički dom državnog parlamenta je sutra trebao raspravljati i glasovati o usvajanju izmjena izbornog zakona koji se odnose na integritet izbora, odnosno o tehničkim aspektima koji podrazumijevaju uvođenje skenera te bolju kontrolu izbornog procesa.

Međutim nije bilo dovoljno podrške da se podrže principi ovog prijedloga zakona, što znači da se ni tehničke izmjene izbornog zakona sutra neće razmatrati.

Ustavnopravna komisija ima devet članova (SDA 2, SNSD 2, HDZ 2, SDP 1, SDS 1 i DF 1). Na današnjoj sjednici protiv principa ovog zakona bili su SNSD i HDZ, a za su bili SDA i DF (4:3).

Na sjednicu nisu došli predstavnici SDP-a Nermin Nikšić i SDS-a Dragan Mektić. Da su došli, shodno ranije iskazanim stavovima stranke, prijedlog bi dobio podršku Ustavnopravne komisije.

Kopirati
Drag cursor here to close