O ulasku Finske i Švedske u NATO

Milanović: Dok stranci ne natjeraju Sarajlije da promijene izborni zakon, ne smijemo ratificirati ničiji pristup

Milanović je novinarima rekao da se o ulasku Finske i Švedske u NATO može razgovarati, ali smatra to "vrlo opasnom avanturom".
Vijesti / Politika | 26. 04. 2022. u 12:48 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u utorak da Finska i Švedska ne mogu u NATO dok se ne promijeni izborni zakon u BiH.

Hrvatski sabor "ne smije ratificirati ničiji pristup NATO-u" dok se ne promijeni izborni zakon u BiH, naglasio je.

Milanović je novinarima rekao da se o ulasku Finske i Švedske u NATO može razgovarati, ali smatra to "vrlo opasnom avanturom".

Finska i Švedska zajedno će u svibnju izraziti želju da se pridruže NATO savezu, izvijestile su finske novine Iltalehti i švedske novine Expressen u ponedjeljak, navodeći izvore bliske problematici.

Unatoč čvršćoj suradnji s vojnim savezom otkad je Rusija anektirala Krim, skandinavske zemlje odlučile su tada ostati neutralne, no nedavna ruska invazija Ukrajine izazvala je njihov oštar zaokret.

Milanović je podsjetio da formalno o ulasku tih zemalja u NATO ne može odlučiti sam, ali smatra to "vrlo opasnim šarlatanstvom".

"Što se mene tiče, neka uđu u NATO, neka pikaju bijesnog medvjeda s penkalom u oko. Ali dok se ne riješi pitanje izbornog zakona u BiH, dok Amerikanci, Englezi, Nijemci ako mogu i hoće, ne natjeraju Sarajlije i Bakira Izetbegovića da promijene izborni zakon u idućih pola godine i ne daju Hrvatima temeljna prava, Sabor ne smije ratificirati ničiji pristup u NATO", rekao je hrvatski predsjednik.

Istaknuo je da se nalazimo u "groznoj situaciji" u kojoj Bugarska i Rumunjska ne mogu u Schengen, Sjeverna Makedonija i Albanija ne mogu početi pristupne pregovore s EU-om, Kosovo nije priznato, dok Finska "može preko noći u NATO".

"Mi ne tražimo da Finska ili Švedska promijene ime u IKEA nego da samo kažu Amerikancima da se ovo riješi. Za mene je to vitalan nacionalni interes hrvatske države, nacije i naroda. Da BiH bude uređena država. Onda će Zagreb navijati kao BBB i Torcida zajedno da BiH bude u EU", rekao je.

Predsjednik je rekao da je tu temu otvorio s francuskim i njemačkim predsjednikom Emmanuelom Macronom i Frank-Walterom Steinmeierom, ali da premijer Andrej Plenković na svojoj funkciji ima puno više prostora za to.

"Ali on to svjesno, kukavički zanemaruje".

Na pitanje trebaju li Hrvati u BiH bojkotirati izbore ukoliko ne dođe do promjene izbornog zakona, rekao je da "za razliku od udbašenkovića", ne može to u ovom trenutku reći.

"Ne znam. Čini mi se da među Hrvatima u BiH vlada raspoloženje da ne bi trebalo bojkotirati da se ne bi dovela u pitanje lokalna vlast", rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close