Obraćanje medijima

Čović: SDA je izvor svake krize u BiH

''Uvjeren sam da ovo što su kolege iz dijela bošnjačkih stranaka uradile kao blokadu institucija BiH i blokadu rada parlamenta na način na koji duže vrijeme nije viđen u institucijama izvršne i zakonodavne vlasti''.
Vijesti / Politika | 26. 04. 2022. u 11:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službeno je otkazana Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH o izmjenama Izbornog zakona.

Nakon toga se medijima obratio Dragan Čović (HDZ), koji je bio inicijator izmjena Izbornog zakona.

''Uvjeren sam da ovo što su kolege iz dijela bošnjačkih stranaka uradile kao blokadu institucija BiH i blokadu rada parlamenta na način na koji duže vrijeme nije viđen u institucijama izvršne i zakonodavne vlasti. Za sutra smo zakazali sjednicu sa istim dnevnim redom. Pokušavali smo još od Sporazuma iz Mostara, prije dvije godine, napraviti dogovor da dođemo do toga da imamo legitimno predstavljanje, uz to se na zahtjev Kluba Bošnjaka, razgovaralo i o funkcioniranju Federacije'', rekao je Čović.

Podsjetio je da su više puta informirali medije kako su jako blizu dogovora.

''Kad bi razgovarali imali smo jasno očitovanje da nije dobro da Hrvatima Bošnjaci biraju člana Predsjedništva BiH. Vrlo jasno je da se želi ovladati federacijom od strane SDA. Mislim da je najbolja ilustracija kada je kolega Izetbegović rekao da je potpisao Sporazum u Mostaru da bi riješio dio problema, stav hrvatske strane je vrlo jasan, dosljedno poštivanje ustava i države BiH, a možemo ga mijenjati kroz institucije BiH'', poručio je.

Kaže da se neće dovesti u situaciju da mijenjaju Ustav na štetu BiH i da su čak prihvatili izmjene Ustava koje su predložili predstavnici međunarodne zajednice.

''SDA želi izabrati i člana Predsjedništva i ovladati Domom naroda. Žao mi je kad sam čitati obrazloženje od SDA da izvan poslovnika otkažem ovu sjednicu, oni žele zadržati status quo. Vodili smo raspravu sa predstavnicima međunarodne zajednice i bošnjačkom stranom i uspjeli sačuvati svoju poziciju u državi BiH. Jasno je, blokada institucija dobiva novu formu od onih koji su se kleli u institucije i druge optuživali za to'', naveo je.

Kako je naveo, SDA je izvor svake krize u BiH, piše Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close