Nikšić za FTV

Optimizam nakon Mostara; vlast moguća do kraja godine

Na sastanku u Mostaru nije bilo otvoreno nijedno pitanje koje bi izazvalo bilo kakvu reakciju bilo koje strane.
Vijesti / Politika | 11. 11. 2022. u 08:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Svaka riječ koju smo izgovorili i na pres konferenciji i ono što smo imali u vrijeme održavanja sastanka u Mostaru je bila više nego korektna, iskrena, otvorena. Naravno uvijek ima stvari oko kojih se vjerojatno nećete sutra složiti ali ono što smo razgovarali daje optimizam", naveo je u Dnevniku D Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

"Prvo smo razgovarali o tome ima li mogućnost dovoljnog broja izaslanika i zastupnika da se može formirati vlast od te grupacije koja je tu bila. Nas trojica, predsjednici Trojke, smo bili uime osam političkih stranaka koje su potpisale sporazum i mi imamo 13 zastupnika na razini Zastupničkog doma PS BiH, HDZ ima četiri. Na razini Parlamenta FBiH imamo 39 zastupnika kao grupacija, HDZ 15 uz još neke političke partije koje bi vjerojatno bile u bloku zajedno s njima što daje komotnu većinu u zastupničkim tijelima na obe razine. Pričalo se o broju izaslanika u domovima naroda, načinu ostvarivanja većine u domu naroda i očito da će grupacija koja je dole bila imati stabilnu većinu u Domu naroda. Naravno ovo što smo imali s posljednjom odlukom visokog predstavnika oštetilo je multietničke političke partije. SDP i slične političke partije mogu imati 30 izaslanika u Domu naroda, ali ako nemate 11 izaslanika u jednom od klubova, nemate mogućnost da predlažete rukovodstvo Federacije i to je hendikep koji mi imamo. Ali je očito da političke partije koje su bile na sastanku u Mostaru, da HDZ ima apsolutnu većinu u Klubu izaslanika iz reda hrvatskog naroda, da će grupacija koja je bila imati većinu u Klubu iz reda srpskog naroda i Ostalih. Utakmica se vodi u Klubu izaslanika iz reda bošnjačkog naroda, kako sada stvari stoje. Mi i SDA smo negdje na desetak izaslanika. Tri izaslanika će presuditi ako se ne dogodi nešto tipa onoga što se desilo u TK-u. Od ova tri je moguće da sva tri idu iz šešira, jedan da presudi DF svojim glasom u Srednjoj Bosni, a dva bi trebala da idu sigurno u šešir."

Pojašnjava da je moguće da i SDA i grupa političkih partija ima 11 izaslanika i može predložiti rukovodstvo FBiH.

"To odlučuje Predstavnički dom, a tu ova grupa političkih partija zajedno s HDZ-om ima većinu."

Nikšić ističe da na sastanku nije bilo otvoreno nijedno pitanje koje bi izazvalo bilo kakvu reakciju bilo koje strane.

"Govorili smo o tri grupe pitanja koje očekujemo da budu dio programa budućih vlada. Govorili smo o euroatlantskim integracijama, o vladavini prava i o ekonomsko-socijalnim reformama. Dali smo sebi prilično tijesne rokove sa željom da što prije dođemo do programa rada vlada kako bi do Nove godine mogli doći do formiranja izvršne vlasti i na federalnom i na državnom nivou. Učinit ćemo sve da dođemo do što je moguće konkretnijeg i boljeg programa rada koji će dati mogućnost boljeg života građanima BiH. Ne bježimo ni od pitanja koja su škakljiva, o svemu smo spremni da razgovaramo."

Pitanje Izbornog zakona jedno od ključnih pitanja u BiH

Pojašnjava da Konaković nije rekao da se vraća pitanje Neuma nego je rješenja iz Neuma usporedio s rješenjima koja je nametnuo visoki predstavnik pa je istaknuo da on smatra da su bila bolja rješenja iz Neuma.

"Nije se na sastanku ništa konkretno razgovaralo. I SDP smatra da je rješavanje pitanja Izbornog zakona jedno od ključnih pitanja u BiH. To je jedan od 14 prioriteta EU kao uvjet za kandidatski status i članstvo. U prethodnom periodu smo i radili na tome kao SDP BiH. Ne bježimo od te teme. SDP bi bio najsretniji da imamo jednog predsjednika države, jednu vladu, jedan parlament i lokalni dio vlasti. Ali svi znamo da to nije realno. Zato je vrlo važno da tražimo kompromis između građanskog i nacionalnog pristupa, da riješimo pitanje provedbe odluka suda u Straßburgu i da dođemo do zakonskih rješenja koja će nam omogućiti da budemo kredibilna članica EU."

Predsjednik SDP-a smatra da je kompromis moguće naći.

"O tome smo pričali gospodin Čović i ja puno prije i otprilike smo se složili da bi možda rješenje moglo biti izbor članova Predsjedništva u Parlamentu BiH. Ja mislim da bi pokazali da smo pokazali kako smo ozbiljni, da pokažemo da se može raditi u interesu građana BiH. Nema točnog datuma sljedećeg sastanka, ali imamo želju da do kraja sljedeće sedmice naše radne grupe sjednu i naprave neki okvir tog programa. Kasnije bi se opet sjedalo na nivou predsjednika stranaka. Činjenica je da ćemo i mi i HDZ razgovarati i s drugim potencijalnim partnerima, s pozicijom i opozicijom iz RS-a, pa vidjet ćemo. Danas sam imao razgovor s gospodinom Šarovićem, ovih dana ću opet razgovarati s gospodinom Komšićem. Naravno doći će vrijeme da bude razgovor i s gospodinom Dodikom. Predsjednici partija Osmorke su u stalnom kontaktu. Za mene je ohrabrujuće da smo na tom sastanku u Mostaru i Čović i nas trojica istakli opredjeljenje da želimo da i partneri iz RS-a potpišu program. Smatram da je najgore da bude ovako kako smo imali u posljednje vrijeme. Pokazali smo na primjeru Sarajeva kako možemo i kao prilično idejno različite partije funkcionirati."

Kaže da bi volio da Željko Komšić prihvati poziv da se pridruži strankama Osmorke.

"Ako se i on priključi pa Osmorka postane Devetorka, samo naša grupacija u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH ima većinu, bez bilo koje druge partije i mogle bi se neke stvari pokrenuti s mrtve točke. Smatram da njihovo eventualno priključenje neće promijeniti ishod razgovora s HDZ-om."

Nije dobro formirati vlast na bilo kakvom uvjetovanju

Na pitanje može li i kako funkcionirati tolika koalicija odgovara: "Biće vrlo teško, ali ako ne probamo nećemo znati. Sad imamo vrlo usku koaliciju i ništa ne funkcionira, imamo odsustvo bilo kakve brige za građane. Sad nemamo toliko političkih partija ali imamo vlast koja ne funkcionira i koja se ni oko čega ne dogovara nego jedni druge varaju, lažu i petljaju. Naravno, puno je političkih partija, puno sujete, puno interesa, puno želja ali kad potpišemo sporazum i kad znamo tko je dio tog sporazuma onda očekujemo od svakoga da drži riječ i da se pridržava onoga što smo dogovorili."

Nikšić ističe da su spremni pričati, da pokušaju građanima koji su dali glas Pokretu za državu vratiti nešto kroz realizaciju programa ako budu dio vlasti.

"Naravno to se treba dogovoriti i uklopiti i da to prihvate i oni koji su pobjednici izbora u Republici Srpskoj. Naravno da nećemo napraviti grešku koja je napravila SDA prošli put pa glasala za četvrtog izaslanika SNSD-a kako bi dobili potpredsjednika NSRS-a. Poslije dva mjeseca ljudi smijene potpredsjednika NSRS-a, a ostane četvrti izaslanik. Izvršna vlast se lako mijenja. Nije dobro formirati vlast na bilo kakvom uvjetovanju. Nije u ovom trenutku pitanje kadrovskih rješenja. U ovom trenutku je pokušaj da implementiramo u programe rada vlada što je moguće više mjera koje smo u svom izbornom programu obećali građanima."

Smatra da bi vlast mogli imati do kraja godine.

"Naravno da je pitanje kadrova najaktualnije, najčešće eksploatirano, ali vjerujte nismo poziciju premijera spomenuli", zaključio je Nikšić.

Kopirati
Drag cursor here to close