Kako je i najavljeno

Nikšić ostaje na čelu SDP-a, izbori u stranci prolongirani

Izaslanici danas nisu odlučivali na način da su glasovali o predsjedniku, već odlukom o prolongiranju unutarstranačkih izbora do navedenog roka.
Vijesti / Politika | 10. 06. 2023. u 17:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić ostaje na toj dužnosti, a izbori u stranci će biti održani po završetku narednih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, odlučili su danas izaslanici na Kongresu SDP-a u Sarajevu.

Izaslanici danas nisu odlučivali na način da su glasovali o predsjedniku, već odlukom o prolongiranju unutarstranačkih izbora do navedenog roka.

Ovakav razvoj događaja najavio je i sam Nikšić u izjavi novinarima danas uoči Kongresa.

Izložen pritiscima

'Međutim, moram reći da sam već značajan period izložen, neću reći pritiscima jer je riječ o mojim drugaricama i drugovima koji su uvijek bili uz mene kad je bilo najteže u SDP-u i u vrijeme kad nije bilo baš lagodno biti u opoziciji te su inzistirali da mandat bude produžen i uvedena promjena u stranačkom statutu; vrlo je vjerojatno da će oni predložiti prolongiranje izbora u SDP-u do iza lokalnih izbora. Njihova procjena je da je u ovom trenutku važnije ono što smo preuzeli kao obveze; da radimo na jačanju države, državnih institucija, izvršavanju svojih predizbornih obećanja, nego da narednih pola godine potrošimo na izbornu kampanju unutar SDP-a, lobiranje, stvaranje pretpostavki tko će biti predsjednik, da se bavimo sami sobom umjesto onim što je pred nama'', kazao je Nikšić.

''Nemam pravo okrenuti leđa SDP-u''

Budući da je SDP njegova obitelj kako kaže, smatra da nema pravo okrenuti leđa i oglušiti se o te molbe mada nikoga nije zvao, molio i sugerirao kako će glasati na Kongresu jer želi da odluka bude isključivo po volji delegata.

''Ja sam imao puna dva mandata; imao sam jedan mandat od par mjeseci - neki će se sjetiti, nakon kongresa 2015. godine, kada je izmijenjen Statut i odlučeno da se predsjednik bira po principu jedan član - jedan glas na izborima i da ti izbori moraju podrazumijevati kampanju koja će omogućiti svim kandidatima da posjete sve organizacije i da se moraju organizirati javne rasprave kad je riječ o izboru predsjednika SDP-a. To su sad sve razlozi koji govore u prilog da ne idemo u to. Dakle, Kongres može odlučiti što hoće, a ja sam rekao da ne pristajem na taj vid promjene Statuta, ako delegati danas procijene da treba prolongirati izbore u SDP-u za dvije godine, onda je to nešto drugo, to nije izmjena Statuta'', rekao je Nikšić odgovarajući na novinarska pitanja uoči Kongresa. 

Video: 
Kopirati
Drag cursor here to close