Kongres SDP-a

Nikšić o greškama u SDP-u: Loše procjene kadrova, Čengić posebno

Nermin Nikšić medijima je rekao kako je najvažnije da izvrše predizborna obećanja
Vijesti / Flash | 10. 06. 2023. u 14:51 Fena
Govor Nermina Nikšića

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić izjavio je danas novinarima u Sarajevu, pred početak Kongresa te stranke, da neće biti izmjena stranačkog statuta u smislu povećanja broja mandata predsjedniku SDP-a, a i da ih bude, on se ne namjerava opet kandidirati.

Trebalo bi predati mandat i posvetiti se radu federalnog premijera, što je njegova aktualna dužnost, naglasio je.

Foto: Fena / Kongres SDP-a

''Međutim, moram reći da sam već značajan period izložen, neću reći pritiscima jer je riječ o mojim drugaricama i drugovima koji su uvijek bili uz mene kad je bilo najteže u SDP-u i u vrijeme kad nije bilo baš lagodno biti u opoziciji te su inzistirali da mandat bude produžen i uvedena promjena u stranačkom statutu; vrlo je vjerojatno da će oni predložiti prolongiranje izbora u SDP-u do iza lokalnih izbora. Njihova procjena je da je u ovom trenutku važnije ono što smo preuzeli kao obveze; da radimo na jačanju države, državnih institucija, izvršavanju svojih predizbornih obećanja, nego da narednih pola godine potrošimo na izbornu kampanju unutar SDP-a, lobiranje, stvaranje pretpostavki tko će biti predsjednik, da se bavimo sami sobom umjesto onim što je pred nama'', kazao je Nikšić.

''Nemam pravo okrenuti leđa SDP-u''

Budući da je SDP njegova obitelj kako kaže, smatra da nema pravo okrenuti leđa i oglušiti se o te molbe mada nikoga nije zvao, molio i sugerirao kako će glasati na Kongresu jer želi da odluka bude isključivo po volji delegata.

''Ja sam imao puna dva mandata; imao sam jedan mandat od par mjeseci - neki će se sjetiti, nakon kongresa 2015. godine, kada je izmijenjen Statut i odlučeno da se predsjednik bira po principu jedan član - jedan glas na izborima i da ti izbori moraju podrazumijevati kampanju koja će omogućiti svim kandidatima da posjete sve organizacije i da se moraju organizirati javne rasprave kad je riječ o izboru predsjednika SDP-a. To su sad sve razlozi koji govore u prilog da ne idemo u to. Dakle, Kongres može odlučiti što hoće, a ja sam rekao da ne pristajem na taj vid promjene Statuta, ako delegati danas procijene da treba prolongirati izbore u SDP-u za dvije godine, onda je to nešto drugo, to nije izmjena Statuta'', rekao je Nikšić odgovarajući na novinarska pitanja uoči Kongresa.

Foto: Fena / Kongres SDP-a

Nije želio odgovoriti koga bi želio vidjeti kao nasljednika na mjestu stranačkog lidera jer smatra da u ovom trenutku nema smisla govoriti o tome već kad dođe vrijeme.

Najveća greška - loše procjene kadrova

Upitan što smatra njegovim najvećim greškama na poziciji stranačkog lidera, odgovorio je da su to kadrovi, odnosno loše procjene o nekim kadrovskim postavljenjima.

Na opasku novinara da unutar stranke postoji nezadovoljstvo njegovom politikom kompromisa i s druge strane, kadrovskim rješenjima, kao i da neki ljudi poput Irfana Čengića neće biti na Kongresu, lider SDP-a je odgovorio: ''Mislite li da je vrijedno da spominjem Irfana Čengića kao jednog u odnosu na 600 delegata koji će biti tu? Pa mislim da mi 90 posto ovih delegata još nije oprostilo Irfana Čengića kao kadrovsko rješenje, ali nikome od njih nije palo na pamet da napada SDP, da napada mene; nisu se slagali, borili su se protiv toga, ali su bili SDP-ovci".

''Svako od članova SDP-a ima pravo na stavove i mišljenje i boriti se za njih u organima stranke, na Kongresu, a ne preko društvenih mreža i medija'', dodao je.

Foto: Fena / Kongres SDP-a

Nikšić preuzima odgovornost za Čengića

Ponovio je da on preuzima odgovornost za postavljenje Irfana Čengića, što je jedino kadrovsko rješenje na koje je on (Nikšić) utjecao sam.

''Najveći izazov SDP-a u aktualnom kompleksnom političkom trenutku u BiH je izvršiti predizborna obećanja'', rekao je Nikšić.

''Vidimo da Vijeće ministara BiH, u postojećim okolnostima, pravi značajnije iskorake u odnosu na prethodni saziv. Nama je važno da i ova Vlada pokaže razliku. U ovom trenutku, smatram da, ako uspijemo napraviti reformu o kojoj svi pričaju a nitko je nije doveo do kraja - fiskalnu reformu, smanjenje doprinosa, zakon o porezu na dohodak; ako riješimo pitanje zakona posredovanja u zapošljavanju, minimalne plaće - smatram da smo napravili ogroman iskorak'', rekao je između ostalog Nermin Nikšić, lider SDP-a i aktualni premijer Federacije BiH.

Foto: Fena / Kongres SDP-a

Investicijski ciklus

Po njegovim daljnjim navodima, investicijskiciklusi moraju biti nastavljeni, okončani ili otvoreni novi kad je riječ o izgradnji Koridora Vc, autoputa Brčko - Orašje - Tuzla, brze ceste Doboj - Tuzla - Zvornik ili čak možda čak i autoceste, o čemu se također govori, zatim elektrifikacije željeznice itd.

''Trenutno je za SDP, kao stranku prethodnicu ovim procesima, najbitnije da izvrši sva predizborna obećanja', zaključio je Nikšić.

Kopirati
Drag cursor here to close