Vlada HNŽ

Nikšić: Odluka DF-a je očekivana, godinama su pupčanom vrpcom vezani za SDA

''Nisam bio optimističan da će DF uspjeti iznijeti to u HNŽ-u, odluka rukovodstva DF-a je za mene očekivana, jer su već godinama, kao nekakvom pupčanom vrpcom, vezani za SDA'' - rekao je Nikšić.
Vijesti / Politika | 07. 06. 2023. u 15:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić poručio je u srijedu s međunarodnog simpozija "Challenge 2023." u Neumu kako se samo razgovorima može doći do rješenja za probleme.

Referirajući se na sjednicu Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) koja se održava u Sarajevu, federalni premijer je kazao kako je važno donijeti tri ključna zakona - zakon o VSTV-u, javnim nabavkama i sukobu interesa.

Izmjene Izbornog zakona

''Pred nama su postavljeni određeni zadaci koje smo preuzeli u sklopu ovih 14 prioriteta Europske komisije kako bismo na ovom putu svog članstva krenuli s pregovorima. Nama je kandidatski status poklonjen i to se nije dogodilo zbog nekih naših aktivnosti. Ne znam u kojem će pravcu ići zaključci PIC-a, ali smatram da se partneri koji su formirali Vijeće ministara BiH i koji imaju većinu u državnom parlamentu trebaju podražavati, da donesemo ova tri ključna zakona, zakon o VSTV-u, o javnim nabavkama i sukobu interesa'' – istaknuo je Nikšić.

Pritom je podsjetio i na obvezu izmjena Izbornog zakona.

''Odmah smo postali meta kao da ćemo nešto izdati. Smatram da razgovorima i dogovorima u BiH ne postoji alternativa. Ako ne razgovaramo sigurno nećemo doći do rješenja. Ako nismo spremni ništa raditi, ako držimo lekcije o lažnom patriotizmu i pljuvanjem i očekujemo da će netko zavoljeti BiH, gorko se varamo. Teško i mukotrpno treba razgovarati i raditi, moramo se slagati i oko minimuma'' - izjavio je Nikšić.

Video: Nermin Nikšić u Neumu

Na pitanje koji je minimum, premijer je odgovorio da je minimum Izborni zakon koji je u skladu sa standardima EU-a.

Vlast u HNŽ-u

Osvrnuo se i na situaciju oko formiranja nove vlasti u HNŽ-u, gdje je DF poručio kako će biti oporba.

''Nisam bio optimističan da će DF uspjeti iznijeti to u HNŽ-u, odluka rukovodstva DF-a je za mene očekivana, jer su već godinama, kao nekakvom pupčanom vrpcom, vezani za SDA'' - zaključio je Nikšić.

Kopirati
Drag cursor here to close