Sastanak

Nikšić - Orban: Fokus na jačanju ekonomske suradnje

Premijer Nikšić, poželjevši dobrodošlicu mađarskom premijeru i njegovim suradnicima, istakao je jak interes Federacije BiH za značajnijim investicijama.
Vijesti / Politika | 22. 06. 2023. u 22:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sastao se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu s predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom.

Uz premijera Nikšića na sastanku su bili i zamjenici premijera i federalni ministri Toni Kraljević i Vojin Mijatović, a uz premijera Orbana mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Szijjarto Peter. Tijekom susreta fokus je posebno stavljen na jačanje ekonomske suradnje gdje, kako je naglašeno, investitori imaju obostrani interes za ulaganja, kao i na podršku europskoj perspektivi naše zemlje.

Značajnije investicije

Premijer Nikšić, poželjevši dobrodošlicu mađarskom premijeru i njegovim suradnicima, istakao je jak interes Federacije BiH za značajnijim investicijama.

''Otvoreni smo za suradnju i želimo od Federacije BiH napraviti prostor gdje ćemo intenzivirati investicije u infrastrukturu i energetsku tranziciju koja podrazumijeva ulaganja u obnovljive izvore energije. Zainteresirani smo za projekte putem suradnje Vlade Mađarske s Vijećem ministara BiH i entitetskim vladama i o tome sam početkom ove sedmice već razgovarao s veleposlanikom vaše zemlje. Cijenimo impozantan ekonomski napredak i ogromne investicije koje je postigla Mađarska u posljednjem periodu'', kazao je premijer Nikšić.

Premijer Orban rekao je da u proteklom periodu nije bilo povezanosti između dvije zemlje i da je cilj današnje posjete unapređenje međusobnih odnosa i ekonomske suradnje.

Vidljiv projekt

''Naš recept za investicije je da nađemo vidljiv projekt kao inicijalni za ostale investicijske poslove. Negdje je to bankarski sektor, negdje energetski, negdje telekomunikacijski, ali uvijek je veoma vidno i želimo i u BiH takav projekt koji bi bio značajan za sve. Zato nam je važno da se što prije održi sastanak Mješovitog komiteta za ekonomsku suradnju, da se daju konkretni prijedlozi za buduću suradnju i da idemo naprijed'', rekao je Orban.

Sugovornici su se usuglasili da preporuke za konkretnu suradnju trebaju biti zasnovane upravo u onim investicijskim oblastima u kojima je Mađarska postigla ekspanziju. Također, iskazana je zainteresiranost da se suradnja odvija u oba pravca, te da će i bosanskohercegovačke kompanije imati mogućnosti promocije svog rada u Mađarskoj.

EU put

Razgovarano je i o podršci europskom putu BiH, a mađarski premijer najavio je nastavak te podrške, kao i da će se naredne godine tijekom predsjedavanja Mađarske Europskom unijom naročito založiti za napredak naše zemlje u evropskim integracijama.

Zahvalivši se na gostoprimstvu, mađarski premijer pozvao je premijera Nikšića u posjetu Mađarskoj.

Današnjem sastanku prisustvovali su i ambasadorica BiH u Mađarskoj Biljana Gutić-Bjelica, te veleposlanik Mađarske u našoj zemlji Krisztian Posa, priopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kopirati
Drag cursor here to close