Dayton

Bećirović Orbanu: EU treba zaustaviti Dodika

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je premijeru Mađarske Viktoru Orbanu da predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik ozbiljno ugrožava mir i Daytonski mirovni sporazum.
Vijesti / Politika | 22. 06. 2023. u 16:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Predsjedništvo BiH / Bećirović s Orbanom u Sarajevu

Tijekom službene posjete Bosni i Hercegovini premijer Mađarske Viktor Orban razgovarao je sa članovima Predsjedništva BiH.

Tijekom sastanka član Predsjedništva BiH Denis Bećirović poručio je premijeru Mađarske Viktoru Orbanu da Bosna i Hercegovina i Mađarska trebaju jačati ekonomske veze i da je dobro da je ukupna trgovinska razmjena u 2022. veća za 38% u odnosu na 2021. godinu.

''Bosna i Hercegovina, kao i druge države, ima niže razine vlasti – entitete, županije, gradove i općine. Vanjska politika je u isključivoj nadležnosti države Bosne i Hercegovine i zato u sljedećem periodu treba akcenat staviti na međudržavnu suradnju na način kako je to uobičajeno u odnosima država članica Ujedinjenih nacija'', priopćeno je iz Ureda člana Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je premijeru Mađarske Viktoru Orbanu da predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik ozbiljno ugrožava mir i Daytonski mirovni sporazum. U vezi s tim, Bećirović je pozvao i Europsku uniju kao svjedoka Daytonskog mirovnog sporazuma da poduzme potrebne korake kako bi se zaustavile neželjene posljedice.

Bećirović je otvoreno poručio da se država Bosna i Hercegovina obranila od 1992. do 1995. godine za vrijeme brutalne agresije u puno težim okolnostima i da će razgradnju države zaustaviti legalni organi države i njeni patrioti, ako to ne učini međunarodna zajednica.

Premijer Mađarske Viktor Orban je, između ostalog, rekao da poštuje suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine, kao i da je Mađarska zainteresirana za jačanje ekonomskih veza između dvije države, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close