Paulo Rangel

Nema reformi bez konstitutivnih naroda

''Bosna je tako posebna i veoma liči na Europu jer imate različite konstitutivne narode. Da su svi isti Bosna ne bi bila tako bogata'', rekao je europski dužnosnik.
Vijesti / Politika | 01. 07. 2021. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Da budemo vrlo jasni. Nije moguće provoditi reforme niti napredovati bez uzimanja u obzir konstitutivnih naroda. Dakle, to je nešto o čemu moramo biti vrlo jasni jer ponekad vidim da ljudi čitaju Rezoluciju kao da možemo ići naprijed bez elemenata tri konstitutivna naroda. To neće uspjeti'', rekao je za Televiziju Hayat specijalni izvjestitelj Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu i dopredsjednik Europske narodne stranke Paulo Rangel, autor Rezolucije o BiH, usvojene u Europskom parlamentu prošlog tjedna, u kojoj nije uvršten amandaman hrvatskih parlamentaraca o pravima konstitutivnih naroda.

Rekao je kako se moraju motivirati lideri konstitutivnih naroda da se postigne konsenzus kako bi se izvršila reforma izbornog i ustavnog zakona, pravosudnog sustava, reforma mehanizama za borbu protiv korupcije.

Dodao je kako “želimo Bosnu svih njezinih državljana, ali to ne znači da trebamo poništiti ili uništiti identitete različitih naroda”.

''To je bogatstvo Bosne. Bosna je tako posebna i veoma liči na Europu jer imate različite konstitutivne narode. Da su svi isti Bosna ne bi bila tako bogata. Moramo promijeniti stajališta, surađivati, postići konsenzus, kako bi se provele reforme, koje mogu imati podršku velike većine stanovništva i naravno konstitutivnih naroda. I tada možemo ići naprijed, možemo doći do vrlo napredne i mogao bih reći suvremene Bosne i Hercegovine'', kazao je Rangel.

Video: RANGEL ZA HAYAT: OVO JE VRLO VAŽNA REZOLUCIJA, ŽELIMO BOSNU I HERCEGOVINU SVIH NJENIH DRŽAVLJANA

Nije želio komentirati stavove različitih političkih stranaka. Dodao je da je usvojenom Rezolucijom u Europskom parlamentu zaštićena vitalna vizija Hrvata, ali i Bošnjaka i Srba.

''Trudim se poštivati etničku raznolikost u BiH. Moram reći da, ako pogledate Rezoluciju, zaštićena je i vitalna vizija Hrvata, kao i Bošnjaka, i Srba, jer mi smatramo Bosnu i Hercegovinu jednom cjelinom. I to se jasno vidi. U Izbornom zakonu spominjemo ustavne presude, ne samo presude Europskog suda. To možete vidjeti kad kažemo da javna uprava treba biti raznolika, treba uključivati ljude iz različitih etničkih i vjerskih grupa. I to uključuje ljude koji nisu iz tri konstitutivna naroda, Rome ili ljude koji dolaze, na primjer, iz Crne Gore ili Italije. Nije važno. Oni su tu i oni su državljani Bosne i trebali bi biti uključeni. Ono što želim reći jeste da mislim kako je velika prednost ove Rezolucije, koja nije savršena, jer je savršenstvo nešto što je samo Božje, a ne ljudsko, ali velika prednost je što poštujemo vitalne interese različitih zajednica u isto vrijeme kad želimo ići naprijed do pune demokracije državljana Bosne i Hercegovine uvijek poštujemo identitete, historijski identifikacijski kontekst, i tako dalje. Tako da mislim da je prilično izbalansirana i neću komentirati drugo. Mislim da su svi zaštićeni. I vjerujem da je bilo vrlo važno imati takav konsenzus u Europskom parlamentu'', kazao je, između ostalog, Rangel.

Kopirati
Drag cursor here to close