Zabrinuta

Zovko: Isključivanjem konstitutivnosti ide se u novi koncept zemlje

''U ovom trenutku sam izuzetno zabrinuta zato što se Europskom parlamentu, pod pritiskom lijevih snaga predvođeni zelenom grupacijom, nameće jedan novi pogled na BiH koji je katastrofalan i ide protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma''
Vijesti / Politika | 24. 06. 2021. u 19:33 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska europarlamentarka Željana Zovko izrazila je zabrinutost zbog "pritiska lijevo orijentiranih parlamentaraca" koje predvode Zeleni, a koji, kako je rekla, rade protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH.

Evropski parlament nije danas prihvatio amandmane hrvatskih parlamentaraca koji su inzistirali da se u tekst Rezolucije na Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine u 2019. i 2020. godini uvrsti ''konstitutivnost naroda u BiH'', prenosi Srna

''U ovom trenutku sam izuzetno zabrinuta zato što se Europskom parlamentu, pod pritiskom lijevih snaga predvođeni zelenom grupacijom, nameće jedan novi pogled na BiH koji je katastrofalan i ide protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma'', rekla je Zovko za Radio Republike Srpske.

Ona je istakla da se ''isključivanjem pojma konstitutivnosti'' direktno ide na novi koncept zemlje koji ''apsolutno ne može zaživjeti u BiH''.

''Ukazala sam da je činjenica da se na taj način nekom narodu ukida njegov prefiks. To je jedna situacija koja je prije 30 godina rezultirala tragedijom. U ovom trenutku rezultira rezignacijom mladih ljudi koji napuštaju BiH jer ne vide budućnost u ovom neshvatanju realnosti'', zaključila je Željana Zovko.

Hrvatski amandmani su se odnosili na to da u tekst bude unesena odredba o ''konstitutivnosti tri naroda u BiH''.

U tekstu koji je podnesen na glasovanje spominju se samo građani Bosne i Hercegovine. Hrvatski zastupnici su htjeli da formulacija bude ''konstitutivni narodi i građani BiH'', što na Odboru za vanjske poslove u Europskom parlamentu nije prihvaćeno.

Kopirati
Drag cursor here to close